ברוכים הבאים! מעבדת השלומות עוסקת במחקר ופיתוח תכנים וכלים לשיפור חיי היומיום והרווחה. כאן נשתף במחקרים, פרוייקטים, מאמרים ומדריכים שיעזרו לכם לשפר את איכות החיים שלכם 🥰

חמלה עצמית: לאהוב ולקבל את עצמנו בעולם של ביקורת פנימית וחיצונית

מחקרים מראים שחמלה עצמית מחזקת את תחושת המסוגלות, משפרת רווחה נפשית ותורמת לצמיחה אישית. אך בעוד שאנחנו יכולים לחמול בקלות אנשים אחרים, כשזה מגיע לעצמנו, חמלה עצמית היא כבר עניין הרבה יותר מורכב. איך נוכל לאהוב את עצמנו כמות-שאנחנו ולמה זה כל כך חשוב?
איור של אשה שמה יד על הלב

תוכן עניינים

אולי אתם מכירים את זה מעצמכם: אתם עושים טעות קטנה בעבודה, ומיד מתחילים לשחזר אותה בראש, מבקרים את עצמכם בלי רחמים. או אולי אתם עומדים מול המראה ומתמקדים אך ורק במה שאתם לא אוהבים בעצמכם, מתעלמים מכל מה שטוב. לעיתים קרובות, קל לנו להיות חומלים ומבינים כלפי אחרים, אך קשה לנו מאוד להעניק לעצמנו את אותו יחס תומך. חמלה עצמית היא היכולת לשנות את הדינמיקה הזו – להתייחס לעצמנו באדיבות ובקבלה, גם כשאנחנו מתמודדים עם קשיים או כישלונות. במקום לשקוע בביקורת עצמית, חמלה עצמית מעודדת אותנו לפעול מתוך תחושת ערך עצמי וכבוד, מתוך הכרה בכך שכולנו אנושיים ושגיאות הן חלק בלתי נפרד מהחיים. חמלה עצמית עוזרת לנו לקבל את עצמנו, כמו שאנחנו, בצורה מלאה ושלמה. לכל הפחות, היא עוזרת לנו להתקרב לשם.

מדוע קשה לנו להרגיש חמלה עצמית?

למרות היתרונות הברורים של חמלה עצמית, רבים מאיתנו מתקשים ליישם אותה כלפי עצמנו. אחת הסיבות לכך היא תרבות השמה דגש על פרפקציוניזם והצלחה אישית, שבה חמלה עצמית לעיתים נתפסת כחולשה או ויתור. החברה מלמדת אותנו שאנחנו צריכים להיות ביקורתיים, הישגיים, תחרותיים, חמלה עצמית נתפסת כנקודת תורפה, כאילו ואנשים מנסים לעשות לעצמם הנחות ולחפש תירוצים לחוסר השלמות שלהם.

בנוסף, אנשים רבים נוטים לחשוב שביקורת עצמית היא כלי חיוני לשיפור עצמי. הם מאמינים שהקולות הביקורתיים בראשם הם אלו שדוחפים אותם קדימה, שומרים עליהם ערניים ומסייעים להם להימנע מטעויות. לדוגמה, אדם שעומד להגיש פרזנטציה בעבודה עשוי לשמוע את הקול הפנימי שלו לוחש: "אם לא תעבוד על זה עוד כמה שעות, תעשה טעויות ותביך את עצמך." הוא עשוי להאמין שהלחץ הזה הוא מה שיגרום לו להשקיע יותר ולהצליח.

סטודנט שלא השיג את הציון שהוא קיווה לו במבחן עשוי לומר לעצמו: "איך יכולת להיות כזה טיפש? אתה פשוט לא טוב מספיק." אותו סטודנט עשוי לחשוב שהביקורת הקשה תגרום לו להתאמץ יותר ולהשיג תוצאות טובות יותר בעתיד. אך בפועל, ביקורת כזו לרוב מערערת את הביטחון העצמי, מגבירה תחושת כישלון ומקשה על תהליך הלמידה וההתקדמות האמיתית. ביקורת פנימית, עצמית, ארסית כזו, לא תביא אותנו רחוק.

עוד סיבה שמקשה על אנשים לחמול את עצמם, היא הרגלים של ביקורת עצמית שנוטים להשתרש בחברה שמקדשת שלמות. דוגמה חזקה לכך מגיעה מעולמות דימוי הגוף. המדיה החברתית, תעשיית האופנה והפרסום מציגים לעיתים קרובות דוגמנים ודוגמניות עם גופים מושלמים לכאורה, שמושגים לא פעם באמצעות עריכה דיגיטלית או משטרים מחמירים של דיאטה ואימונים. אידיאל זה הופך לאבן מידה בלתי אפשרית עבור רבים, שמתחילים לשפוט את גופם בצורה ביקורתית וקשה. לדוגמה, נערה שמדפדפת ברשתות החברתיות עלולה לחשוב: "למה הגוף שלי לא נראה ככה? אני חייבת לרדת במשקל." ביקורת עצמית כזו עשויה להוביל לדפוסי אכילה לא בריאים, הערכה עצמית נמוכה, ואף פגיעה נפשית. איך נוכל לחמול את עצמנו כשכל הזמן מפציצים אותנו במסרים שאומרים לנו שאנחנו צריכים להיות יותר: יותר הישגיים, יותר מוצלחים, יותר יפים, יותר רזים?

כאן, ראוי לציין את ההשוואה החברתית, שלפעמים יכולה להיות מאוד הרסנית. השוואה חברתית היא המצב שבו אנחנו משווים את עצמנו לאחרים, בין אם זה למראה שלהם, להישגים שלהם, לדברים שהם עושים. בעוד שישנה השוואה חברתית בריאה שמעוררת בנו השראה ומוטיבציה, בהרבה מקרים, השוואה עצמית חברתית דווקא להוריד אותנו, לגרום לנו להרגיש לא מספיק טובים, לא מוצלחים, והיא מגבירה את הביקורת העצמית. חמלה עצמית יכולה לשפר מאוד את התחושות האלו, משום שהיא מאפשרת לנו להתבונן על הסיטואציה במבט רחב יותר: "אני אולי לא חתיך / עשיר / מוצלח / חכם / וכו' כמו האיש הזה, אבל יש לי הרבה יתרונות משלי", למשל. חמלה עצמית עוזרת לנו להתבונן על עצמנו בצורה רחבה והוליסטית, ולראות שלמרות שיש לנו (לכולנו) כמה וכמה חסרונות, יש לנו גם הרבה יתרונות וצדדים יפים ומוצלחים. היא מעבירה את הפוקוס מדברים שליליים לחיוביים, ומאזנת קצת את התמונה והרגשות.

אחד המכשולים הנפוצים בדרך לפיתוח חמלה עצמית הוא הבלבול בין חמלה עצמית לרחמים עצמיים. ישנם אנשים שמאמינים שחמלה עצמית פירושה ויתור, חולשה או שקיעה ברחמים עצמיים, כאשר בפועל זה בדיוק להיפך. רחמים עצמיים מתמקדים בהעצמת תחושת הקורבנות ובבידוד, בעוד שחמלה עצמית מבוססת על קבלה של המציאות כפי שהיא, מתוך כוח פנימי ואומץ להתמודד עם קשיים. לדוגמה, אדם שנכשל בפרויקט בעבודה עשוי להרגיש רחמים עצמיים ולומר לעצמו: "אני אף פעם לא מצליח, זה לא הוגן, הבוס היה נגדי, לא קיבלתי מספיק משאבים" ולספק לעצמו המון תירוצים וסיבות לחוסר ההצלחה. לעומת זאת, גישה חומלת תאפשר לו לחשוב: "זה מאכזב, אבל זה לא הופך אותי לכישלון. אני יכול ללמוד מזה ולהשתפר." חמלה עצמית לא נועדה לטשטש קשיים, אלא לספק תמיכה פנימית שמסייעת לצמוח מהם. בגלל שהרבה אנשים מתבלבלים בין חמלה לרחמים עצמיים, הם חושבים שברגע שיחמלו את עצמם ויהיו רכים עם עצמם, הם יהיו "בכיינים" או "מתקרבנים".

חמלה עצמית ותחושת מסוגלות

קיים קשר הדוק בין חמלה עצמית לבין תחושת מסוגלות עצמית – האמונה של האדם ביכולתו להתמודד עם אתגרים, להשיג מטרות ולהשפיע על התוצאות של מאמציו. חמלה עצמית מחזקת תחושת מסוגלות בכך שהיא מאפשרת לנו לראות בקשיים ובכישלונות חלק טבעי מתהליך הלמידה, במקום לראות בהם הוכחה לחוסר ערך עצמי. כאשר אדם מתייחס לעצמו בחמלה, הוא מעודד את עצמו לנסות שוב ולא לוותר, גם במצבים קשים.

ספורטאית שנפצעה במהלך אימון עלולה לחוש חוסר מסוגלות ולראות בפציעה סוף הקריירה שלה. חמלה עצמית תאפשר לה להכיר בכאב הפיזי והרגשי, אך גם לקבל את המצב כזמני ולהתמקד בשיקום ובהתפתחות מחודשת. במקום לומר לעצמה "איזו מטומטמת הייתי, איך פגעתי את עצמי, הרסתי לעצמי את הקריירה" ושאר מחשבות מרעילות מעין אלו, היא יכולה לומר לעצמה משהו ברוח "הפציעה הזו קשה, אבל אני יכולה להתחזק ולחזור בצורה חכמה יותר, ללמוד ממנה ואפילו לצמוח ממנה ולהיות טובה יותר."

לדוגמה נוספת, אדם שמתחיל עסק חדש עשוי להתמודד עם כישלון בפרויקט הראשון שלו. ללא חמלה עצמית, הוא עלול להרגיש שהכישלון הזה מעיד על כך שהוא אינו מתאים להיות יזם, ולוותר על החלום שלו. תחושת המסוגלות שלו עלולה להיפגע בצורה משמעותית בשל השיפוט העצמי הקשה. לעומת זאת, חמלה עצמית תאפשר לו להכיר בכך שכישלונות הם חלק בלתי נפרד מתהליך הלמידה וההצלחה. הוא עשוי לחשוב: "זה היה מאכזב, אבל אני יכול ללמוד מהטעויות שלי ולנסות שוב בדרך חדשה." כך, תחושת המסוגלות שלו מתחזקת והוא ממשיך לפעול עם ביטחון עצמי מחודש.

מחקרים: חמלה עצמית לא מחלישה אותנו; בדיוק להיפך

נושא החמלה העצמית נחקר לא מעט, והמחקרים מצביעים על כך שהיא קשורה לשיפור משמעותי בתחומים מגוונים. היא מפחיתה חרדה, דיכאון וביקורת עצמית, ותורמת לתחושת רווחה נפשית מוגברת. בנוסף, אנשים בעלי רמות גבוהות של חמלה עצמית נוטים להתמודד עם כישלונות וקשיים בצורה חיובית יותר, עם פחות רגשות אשמה ובושה. ממצאים מפתיעים נוספים מראים שחמלה עצמית אינה מפחיתה שאפתנות, אלא להפך – היא יכולה לעודד מוטיבציה פנימית, משום שהיא מספקת תחושת תמיכה וביטחון המאפשרות התנסות גם במצבים של סיכון לכישלון. חמלה עצמית אף תורמת לשיפור במערכות יחסים, משום היא מפחיתה שיפוטיות ומקדמת קבלה עצמית, מה שמוביל להשפעה חיובית על הדינמיקה הבין-אישית.

למעשה, גישה חומלת דווקא מגבירה מוטיבציה, מאפשרת תיקון טעויות בצורה אפקטיבית יותר ותורמת לשלומות ולרווחה נפשית בטווח הארוך.

פרופ' כריסטין נף היא אחת החוקרות המובילות בתחום החמלה העצמית, והיא שותפה במחקרים אקדמיים פורצי דרך, אותם היא גם מנגישה לציבור הרחב בכתביה. ספרה "חמלה עצמית: העוצמה בלהיות טובים לעצמנו", שראה אור גם בעברית, מציג את התובנות שצברה לאורך שנות מחקרה ואת הכלים המעשיים שפיתחה במטרה לעזור לאנשים לטפח חמלה עצמית. בבסיס הגישה של נף עומדים שלושה מרכיבים הבונים את החמלה העצמית: אדיבות לעצמנו, הכרה באנושיות המשותפת ומודעות (מיינדפולנס).

אדיבות עצמית

אדיבות עצמית היא היכולת להתייחס לעצמנו באכפתיות ובתמיכה, במיוחד בזמנים של כישלון או מצוקה. במקום לשקוע בביקורת עצמית, אנו יכולים לשאול את עצמנו: "מה הייתי אומר לחבר טוב שנמצא במצב דומה?", "איך הייתי עוזר למישהו יקר לי, שאני אוהב בכל ליבי, לראות שהוא לא כל כך נורא כמו שהוא חושב שהוא?". לדוגמה, אדם שמתחיל עבודה חדשה ועושה טעות בתהליך הלמידה יכול לומר לעצמו: "זה טבעי לטעות כשאתה לומד משהו חדש, וזה חלק מהתהליך". אנחנו יכולים לדבר אל עצמנו בקול רך וחומל, ובכך להוסיף קול פנימי בריא ומייטיב יותר, לצד או אפילו במקום הקולות הביקורתיים הקשים.

הכרה באנושיות המשותפת

הכרה באנושיות המשותפת פירושה להבין שקשיים וכישלונות הם חלק מחוויה אנושית אוניברסלית. תחושת הבידוד שמלווה לעיתים קשיים אישיים מתחלפת בהבנה שאנחנו לא לבד. לדוגמה, סטודנט שנכשל בקורס יכול להזכיר לעצמו: "אני לא היחיד שזה קרה לו, והרבה אנשים מתמודדים עם אתגרים דומים בלימודים". אין מדובר כאן במצב של "צרת רבים", אלא פשוט בהתבוננות על העולם כמות-שהוא: על האנשים היפים שמרגישים מכוערים, על האנשים המוצלחים שמרגישים כושלים, על אנשים ביקורתיים שמצליפים בעצמם שלא לצורך (ובטח בלי שהדבר מקדם אותם לשום מקום).

מודעות (מיינדפולנס)

המושג מיינדפולנס מתייחס ליכולת שלנו להיות נוכחים באופן מלא ושלם ברגע, להכיר ברגשות שלנו מבלי לשפוט אותם או להימנע מהם. לדוגמה, הורה שמרגיש תסכול לאחר יום מתיש יכול לומר לעצמו: "אני מרגיש עייף ועצבני כרגע, וזה בסדר. אני לא חייב להיאבק בזה, רק לשים לב ולנוח כשאני יכול". מודעות עצמית למה שמתחולל בליבנו ובנפשנו, לקולות שעולים בתוכנו, לרגשות ולתחושות, עוזרת לנו לפתח חוסן פנימי עמוק וגם מאפשרת להרגיש יותר חמלה ופחות ביקורת עצמית שיפוטית וארסית.

לסיכום

חמלה עצמית אינה רק כלי להתמודדות עם קשיים, אלא גישה שמעצימה את תחושת האנושיות והחיבור שלנו לעצמנו ולסביבתנו. היא מזמינה אותנו לפעול מתוך קבלה ולא מתוך שיפוטיות, מתוך הבנה ולא מתוך ביקורת, ובכך מספקת בסיס לחיים מאוזנים ומשמעותיים יותר. חמלה עצמית מאפשרת לא רק להתמודד עם טעויות וכישלונות, אלא גם לפתוח דלתות לצמיחה אישית, לחיזוק מערכות יחסים ולמציאת מוטיבציה פנימית שאינה תלויה בהישגים חיצוניים. בעידן שבו לחץ ומרדף אחרי שלמות הפכו לשגרה, חמלה עצמית מציעה דרך אחרת – דרך של רכות, עוצמה וכבוד עצמי.



לקריאה נוספת

Neff, K. (2003). Self-compassion: An alternative conceptualization of a healthy attitude toward oneself. Self and identity2(2), 85-101.

Neff, K. D. (2011). Self‐compassion, self‐esteem, and well‐being. Social and personality psychology compass5(1), 1-12.

Neff, K. D., & Knox, M. C. (2020). Self-compassion. In Encyclopedia of personality and individual differences (pp. 4663-4670). Cham: Springer International Publishing.

לקריאה נוספת

תוכן עניינים

רוצים לתרום למדע? השתתפו במחקרי המעבדה לשלומות!

אנחנו עורכים מחקרים מגוונים הקשורים באסטרטגיה הומאניסטית, שלומות, שגשוג ופריחה. תוכלו למלא שאלונים, להתראיין באופן אישי, להשתתף בקבוצת מיקוד ועוד.

הידעתם? יש דברים רבים שתוכלו לעשות כדי לשפר את חייכם ולחוות יותר שלומוּת ביומיום.