ברוכים הבאים! מעבדת השלומות עוסקת במחקר ופיתוח תכנים וכלים לשיפור חיי היומיום והרווחה. כאן נשתף במחקרים, פרוייקטים, מאמרים ומדריכים שיעזרו לכם לשפר את איכות החיים שלכם 🥰

הכוח של השוואה עצמית: איך לשפר את עצמנו במקום להתחרות עם אחרים?

השוואה עצמית היא כלי עוצמתי לשיפור אישי, המאפשר לנו להתמקד בהתקדמות שלנו במקום בתחרות עם אחרים. באמצעות תרגילים כמו כתיבת יומן, שאלות שבועיות ולוחות חזון, ניתן לטפח גישה חיובית ולחזק את תחושת המסוגלות. המאמר הבא ילמד אתכם כיצד לתרגל השוואה עצמית בקלות ובכיף
איור של אדם מתבונן בעצמו

תוכן עניינים

מדי פעם, אנחנו משווים את עצמנו לאחרים. אנחנו מתבוננים על השכן שתמיד יוצא לריצה בדיוק כשאנחנו נמרחים על הספה, משווים עצמנו לעמית בעבודה שמתקדם במהירות האור, או אפילו לחבר שמעלה תמונות של חופשות מפוארות. השוואות הן חלק מהחיים, וכולנו עושים את זה. אבל מה אם במקום להשוות את עצמנו לאחרים, נתחיל להשוות את עצמנו – לעצמנו? ברגע שאנחנו מפסיקים להתמקד במה שיש או אין לאחרים ומתחילים לבדוק את הדרך שאנחנו עשינו, משהו משתנה. פתאום, השוואה עצמית הופכת לכלי עוצמתי לשיפור אישי, לתחושת סיפוק ולמציאת המוטיבציה לעשות עוד צעד קדימה – בקצב ובכיוון שמתאים לנו באמת.

מהי השוואה חברתית ומדוע היא מזיקה כל כך?

השוואה חברתית היא תהליך פסיכולוגי שבו אנשים מעריכים את עצמם על בסיס השוואות לאחרים. התהליך יכול לכלול השוואות כלפי מעלה (לאנשים הנתפסים כמוצלחים יותר) או כלפי מטה (לאנשים במצב פחות טוב). ההשוואה יכולה להשפיע על תחושת הערך העצמי, המוטיבציה והתחושות החברתיות, ולעיתים קרובות מועצמת על ידי המדיה החברתית ותסמונת "החיים היפים" – התופעה שגורמת לנו להרגיש שכולם מאושרים ומוצלחים (ורק אנחנו פחות).

במקום להיות כלי להשראה וללמידה, השוואה חברתית לעיתים קרובות הופכת למלכודת רגשית. אנחנו נוטים להשוות את "מאחורי הקלעים" של החיים שלנו ל"גרסה הערוכה" של אחרים – בין אם זו ההתקדמות המקצועית של קולגה, מערכות היחסים המושלמות-לכאורה של חברים, או הגוף החטוב שאנחנו רואים במדיה החברתית.

השוואה כזו מעוררת בנו תחושות של חוסר שביעות רצון, תסכול ואפילו קנאה. לדוגמה, מישהו שמגולל את הרשתות החברתיות בסוף יום עבודה קשה עלול להרגיש שהוא "לא עושה מספיק", פשוט כי הוא רואה פוסטים על הצלחות של אחרים. תחושות אלו עלולות להוביל לביקורת עצמית מוגזמת ולפגוע בתחושת הערך העצמי.

במקום להיות מודעים למסלול הייחודי של כל אחד, אנחנו נלכדים באשליה ש"יש להם הכל" וש"אנחנו לא מספיקים". ההשוואה החברתית מצמצמת את הפרספקטיבה שלנו, כך שאנחנו שוכחים להתמקד בהישגים שלנו ובתהליכים האישיים שעשינו.

כאן, נשאלת השאלה – איך נוכל להפוך את התהליך הזה לכלי לבנייה אישית במקום להרוס לעצמנו?

השוואה עצמית: מה זה ואיך היא עוזרת לנו?

השוואה עצמית היא היכולת להתבונן על עצמנו בעבר ובהווה ולהעריך את ההתקדמות, השינויים והלמידה שעברנו לאורך הדרך. בניגוד להשוואה חברתית, שמתמקדת באחרים, השוואה עצמית מחזירה את תשומת הלב פנימה – למי שהיינו בעבר ולמי שאנחנו שואפים להיות.

לדוגמה, דמיינו סטודנט שמביט אחורה על סמסטר קודם שבו נאבק עם קורס קשה במיוחד. היום, כשהוא מבין את החומר טוב יותר ומצליח במבחנים, הוא יכול לראות בבירור את ההתקדמות שעשה בזכות התמדה ולמידה. דוגמה נוספת יכולה להיות אדם שעוסק בספורט. בתחילת הדרך הוא התקשה לרוץ אפילו קילומטר, אבל היום הוא רץ בקלות חמישה קילומטרים. השוואה עצמית מאפשרת לו לראות את השיפור הגופני והנפשי שחווה ולהרגיש גאווה בהשגת המטרות שלו.

השוואה עצמית עוזרת לנו בדרכים רבות. היא מאפשרת לנו לראות את התקדמותנו בקצב האישי שלנו, לטפח תחושת מסוגלות וביטחון עצמי, ולהתמקד בערכים ובמטרות שלנו במקום להיות מוסחים מהשוואות חיצוניות. מעבר לכך, היא מחזקת את ההבנה שאנחנו מתפתחים וצומחים, גם אם לא תמיד בקצב מהיר או ניכר לעין. בסופו של דבר, השוואה עצמית מזכירה לנו שכל שינוי – קטן כגדול – הוא הישג אישי ששווה לחגוג.

תרגילים לתרגול וחיזוק השוואה עצמית

יש כמה דברים פשוטים שאנחנו יכולים לעשות כדי לשפר את כישורי ההשוואה העצמית ולנטרל את השפעתה המזיקה של ההשוואה החברתית. כרגיל, אני מעדיף תמיד תרגילים פשוטים ואינטואיטיביים, שכל אחד/ת יכול/ה לעשות, בזמן ובמקום שמתחשק לכם.

כתיבת יומן

הקדישו כמה דקות בסוף כל יום לכתיבה על הישגים קטנים שהשגתם במהלך היום. זה יכול להיות משהו מקצועי, אישי או אפילו רגשית – כל דבר שמראה התקדמות. קריאה לאחור ביומן הזה תאפשר לכם לראות את הדרך שעשיתם.

קולאז' תמונות של התקדמות

אספו תמונות שממחישות את ההתקדמות שלכם – בין אם מדובר בפרויקט שסיימתם, שיפור במיומנות מסוימת או אפילו שינוי פיזי. עיון בתמונות הללו עוזר להיזכר במה שעשיתם וכמה השתפרתם.

שאלות שבועיות

זה תרגיל שאני אוהב במיוחד. בסוף כל שבוע, שאלו את עצמכם: "מה למדתי השבוע?", "מה עשיתי טוב יותר הפעם?" ו-"איך אני מתקדם ביחס לשבוע שעבר?". שאלות פשוטות אלו מעודדות התבוננות עצמית חיובית. המהדרין יוכלו לעשות "תרגיל סיום יום" ולשאול את עצמם את השאלות האלו, כדי להפנים מה עשינו השבוע, איפה היינו חזקים (ואיפה אנחנו צריכים להשתפר), ובעיקר, לשפר את השלומות שלנו ולהכיר בהישגים של עצמנו.

לוחות חזון והתפתחות

צרו לוח חזון שבו תתעדו מטרות אישיות לצד הצלחות והישגים מהעבר. כל תוספת ללוח מזכירה לכם את הדרך שאתם עוברים ומה עוד אתם רוצים להשיג. אם התרגילים הקודמים הסתכלו אל העבר, איפה שהיינו קודם ואיפה אנחנו עומדים היום, תרגיל לוח החזון הוא מה שמושך את כל הסיפור קדימה, אל עבר העתיד, ומציב לעצמנו יעדים ומטרות.

דיבור עצמי חומל

בכל פעם שאתם מרגישים תחושת כישלון או תסכול, עצרו ושאלו את עצמכם: "איך הייתי מתייחס לעצמי אם הייתי חבר שלי?" או "מה אני יכול לומר לעצמי כדי לעודד ולהזכיר לי שאני מתקדם?". תרגול זה מפתח יחס חומל ותומך כלפי עצמכם. באופן כללי, חמלה עצמית היא כלי חשוב מאוד להצלחה, ובכלל, לחיים טובים ומספקים יותר.

אלו תרגילים מאוד פשוטים ליישום ואפשר לחזור עליהם כמה פעמים שרק רוצים. הם מעודדים השוואה עצמית חיובית, שמחזקת את הביטחון וההערכה העצמית, משפרת את תחושת המסוגלות ומוסיפה לנו הרבה אוויר לחיים.

לקריאה נוספת

לקריאה נוספת

תוכן עניינים

רוצים לתרום למדע? השתתפו במחקרי המעבדה לשלומות!

אנחנו עורכים מחקרים מגוונים הקשורים באסטרטגיה הומאניסטית, שלומות, שגשוג ופריחה. תוכלו למלא שאלונים, להתראיין באופן אישי, להשתתף בקבוצת מיקוד ועוד.

הידעתם? יש דברים רבים שתוכלו לעשות כדי לשפר את חייכם ולחוות יותר שלומוּת ביומיום.