ברוכים הבאים! מעבדת השלומות עוסקת במחקר ופיתוח תכנים וכלים לשיפור חיי היומיום והרווחה. כאן נשתף במחקרים, פרוייקטים, מאמרים ומדריכים שיעזרו לכם לשפר את איכות החיים שלכם 🥰

חמישה דברים שחיוניים לתחושת האושר והשלומוּת (Well-Being) שלכם

רוצים להרגיש סיפוק, משמעות ושמחה? הפסיכולוג מרטין סליגמן מציע מודל מרתק עם חמישה מימדים שמרכיבים ביחד את השלומות שלנו: רגשות חיוביים, מעורבות, מערכות יחסים, משמעות והישגים. כל מימד תורם לרווחה האישית, ורק איזון נכון ביניהם יוביל לחיים מספקים ושלמים. המאמר הבא מסביר את המודל ואת יישומו בחיי היומיום שלנו
איור של איש יושב על ענן

תוכן עניינים

הפסיכולוג האמריקאי מרטין סליגמן, אחד מאבות הפסיכולוגיה החיובית, גיבש מודל שכולל חמישה מימדים עיקריים הקשורים בישירות לשלומות ולרווחה האישית שלנו. לדברי סליגמן, מרכיבים אלו מהותיים ליצירת תחושה של הנאה, הגשמה ושליחות בחיי היומיום, ובלעדיהם החיים שלנו לא ירגישו מספקים וטובים דיים.

מימדי השלומות לפי סליגמן, או בקיצור – PERMA

המימד הראשון לפי סליגמן הוא רגשות חיוביים (Positive Emotions), שכוללים תחושות כמו שמחה, סיפוק, תקווה, הכרת תודה, השראה ואופטימיות. רגשות אלה מספקים תחושת אושר עכשווית ומשמשים מקור לכוחות נפשיים להתמודד עם קשיים ולהגביר את שביעות הרצון מהחיים.

לאחר מכן מגיע מימד המעורבות (Engagement), שמתייחס למצב שבו האדם שקוע לחלוטין בפעילות מסוימת, חווה זרימה (Flow) ומרגיש מחובר לרגע הנוכחי. מעורבות נוצרת כאשר עוסקים בפעילויות מאתגרות ומהנות, כגון למידה, יצירה, או משחק, והיא מאפשרת תחושת סיפוק עמוקה והתפתחות אישית.

סליגמן שם דגש גם על מרכיב מערכות היחסים (Relationships), ומדבר במיוחד על חשיבותם של קשרים חברתיים חיוביים ומשמעותיים. מערכות יחסים עם משפחה, חברים או עמיתים תורמות לתחושת שייכות, תמיכה, ואושר. קשרים אלה מספקים ביטחון רגשי, משאבים להתמודדות עם אתגרים, ומחברים אותנו לחוויות משותפות.

המימד הבא עליו מדבר סליגמן הוא מימד המשמעות (Meaning), שכולל את התחושה שחייו של האדם בעלי ערך, מטרה או חשיבות שמעבר לעצמו. משמעות יכולה להימצא דרך קשרים לקהילה, תרומה לחברה, אמונה רוחנית או עיסוק בעבודה ובמשימות שמקדמות טובת הכלל. אנשים שאין להם משמעות אמיתית ועמוקה בחייהם, ירגישו בהכרח תחושת שלומות נמוכה יותר ולפי מחקרים רבים, תהיה להם הרבה פחות מוטיבציה להשיג את מטרותיהם.

ואם דיברנו על השגת מטרות, הגענו למימד הבא של סליגמן שהוא מימד ההישגים (Accomplishment). מימד זה עוסק ביכולת להציב מטרות, להשיגן, ולחוות תחושת הצלחה וסיפוק. הישגים אישיים יכולים להיות גדולים או קטנים, והם מעודדים תחושת גאווה, מסוגלות עצמית, והתמדה. היכולת להתקדם ולהתגבר על אתגרים מוסיפה משמעות ונחת לחיים.

כיצד ליישם את מודל PERMA בחיי היומיום?

יישום מודל PERMA בחיי היומיום מתחיל בהיכרות עם חמשת המימדים ושילובם בפעולות יומיומיות פשוטות. ברמה האישית, תוכלו לטפח רגשות חיוביים (Positive Emotions) באמצעות פרקטיקות כמו ניהול יומן הכרת תודה, שבו תכתבו מדי יום על שלושה דברים חיוביים שקרו במהלך היום. פעולות קטנות נוספות, כמו צפייה בתכנים משמחים, האזנה למוזיקה אהובה, או בילוי זמן איכות עם אנשים קרובים, יוכלו לעורר שמחה וסיפוק.

מעורבות (Engagement) תדרוש זיהוי פעילויות שמאפשרות לכם לחוות "זרימה" – מצב שבו אתם שקועים לחלוטין בעשייה ושוכחים את הזמן. פעילויות כמו יצירה, ספורט, בישול או אפילו משחקי חשיבה, עשויות להתאים. הקפידו להקדיש זמן קבוע לעיסוקים אלו ולצמצם הפרעות חיצוניות, כמו הודעות או שיחות טלפון.

כדי לטפח את מערכות היחסים (Relationships), השקיעו בקשרים החברתיים שלכם. הקדישו זמן לארוחות משותפות, שיחות משמעותיות, או אפילו מחוות קטנות, כמו מילות תודה או מחמאות. מערכות יחסים קרובות ותומכות מחזקות את תחושת השייכות והתמיכה שלכם. משמעות (Meaning) תתאפשר על ידי עיסוק בפעילויות שמתחברות לערכים שלכם ותורמות למשהו גדול מכם. תוכלו להתנדב בקהילה, לעזור לאחרים, או להשקיע במטרות שחשובות לכם.

בתחום ההישגים (Accomplishment), נסו להציב מטרות יומיומיות קטנות וברורות, ולחגוג הצלחות בדרך. גם צעדים קטנים קדימה תורמים לחיזוק תחושת המסוגלות העצמית ולתחושת גאווה. סליגמן וממשיכי דרכו שלא חייבים להגיע להישגים מטורפים כדי לחוות שלומות, אולי ההיפך. אפשר להציב יעדים קטנים ובני-השגה ולחגוג את הצעדים שאנחנו עושים בדרך להצלחה. במקום להציב יעד של "לסיים תואר בהצטיינות", הציבו יעד כמו "לסיים את הסמסטר בהצלחה, ליהנות מהלימודים, לצבור נקודות זכות באקדמיה ולעשות כיף בדרך". ההישגים שלכם לא צריכים להיות רק דברים שהחברה מלמדת אותנו להעדיף, אלא גם הישגים אישיים קטנים יותר, התפורים למידותיכם.

השילוב של כל המימדים הללו בחיי היומיום שלכם יסייע לכם לא רק לשפר את איכות חייכם, אלא גם לטפח תחושת סיפוק ושלומות מתמשכת, שתעצים את היכולת להתמודד עם אתגרי החיים בצורה מאוזנת ומלאת משמעות.

כדאי לכם לקרוא את המאמר הבא שבו הסברתי על השאלון המורחב (PERMA-Profiler), והאופן שבו נשתמש בו להשגת שיפור בשלומות שלנו.

השלומות היא מכלול

חשוב להדגיש שלפי סליגמן, כדי להגיע לשלומות אמיתית, יש לטפח את כל המימדים שהוזכרו. הישגים מרשימים ככל שיהיו, אינם מספיקים אם מימדים אחרים, כמו מערכות יחסים או תחושת משמעות, מוזנחים. איזון ותשומת לב לכלל המימדים הם המפתח לחיים מלאים ושלמים. חשבו על אנשים שיש להם הישגים גבוהים ביותר, בקריירה, באקדמיה, אבל הם מרגישים כבויים ובודדים כי מנותקים ממשמעות ולא עושים משהו שיש בו עבורם ערך רגשי עמוק. או אנשים שיש להם קשרים חברתיים עמוקים ונפלאים, אבל מרגישים שהם מדשדשים במקום כי לא מצליחים להשיג תחושה של זרימה ומעורבות בחיי היומיום שלהם. סליגמן אומר לנו שאנחנו צריכים להתייחס לכל המימדים ולמצוא איך לשפר אותם. רק כך, בהתבוננות על כלל המערכת, נרגיש תחושה של שלומות ושמחה בחיינו.

המודל של סליגמן מציע לנו דרך מעשית ומאוזנת לשיפור חיינו על ידי התמקדות בחמישה מימדים מרכזיים. ראשית, טיפוח רגשות חיוביים, כמו שמחה והכרת תודה, יכול להעשיר את תחושת האושר שלנו ביום-יום. שנית, עיסוק בפעילויות שמעוררות מעורבות מלאה, שבהן אנו חווים זרימה ושקיעה מוחלטת ברגע, מספק תחושת סיפוק והתחדשות. שלישית, השקעה במערכות יחסים קרובות ותומכות מחזקת את תחושת השייכות והביטחון שלנו. נוסף על כך, מציאת משמעות בעשייה היומיומית, בין אם דרך תרומה לקהילה, עיסוק בעל ערך, או קשרים עמוקים, מעניקה תחושת ערך ומטרה. לבסוף, שאיפה להישגים ועמידה באתגרים מעצימה את תחושת המסוגלות והגאווה האישית שלנו. כאשר אנו מטפחים את כל המימדים הללו במידה מאוזנת, אנו יכולים לקדם רווחה אמיתית וליצור חיים מלאים ומספקים יותר.

מקורות

Seligman, M. (2018). PERMA and the building blocks of well-being. The journal of positive psychology, 13(4), 333-335.

לקריאה נוספת

תוכן עניינים

רוצים לתרום למדע? השתתפו במחקרי המעבדה לשלומות!

אנחנו עורכים מחקרים מגוונים הקשורים באסטרטגיה הומאניסטית, שלומות, שגשוג ופריחה. תוכלו למלא שאלונים, להתראיין באופן אישי, להשתתף בקבוצת מיקוד ועוד.

הידעתם? יש דברים רבים שתוכלו לעשות כדי לשפר את חייכם ולחוות יותר שלומוּת ביומיום.