זה היה בוקר שגרתי לחלוטין. השעון צלצל, התארגנתי, הכנתי לי את הקפה הראשון, ובעודי מתבונן על לו"ז הפגישות שלי לאותו היום פתאום התגנבה לליבי שאלה מלחיצה: למה אני עושה את הדברים האלו, בעצם? באותה תקופה, הייתי עדיין שכיר, הייתה לי קריירה מבטיחה ומשכורת יפה, עבדתי עם אנשים מוצלחים ואהובים שאיתם אני בקשר עד היום, זו הייתה אפילו עבודה נוחה עם שעות סבירות ומלא צ'ופרים של תאגידים גדולים. על פניו, חלום, אבל אני הרגשתי שמשהו חסר לי. ככל שהזמן חלף, המשהו הזה גדל וגדל, תחושת הריקנות מילאה אותי, והבנתי שאני צריך לעשות שינוי ולמצוא משמעות בעשייה שלי.
עם השנים למדתי שהרגעים האלו הם לא נדירים במיוחד, ושהרבה מאוד אנשים חווים אותם. מה שסקרן אותי לחקור זה איך, בתוך כל הלחץ והשגרה, אפשר להחזיר את תחושת המשמעות למה שאנחנו עושים, איך יוצרים חיבור בין הפעולות היומיומיות לבין הרצון העמוק שלנו להרגיש בעלי ערך ומשמעות.
מהי בעצם "תחושת משמעות"?
תחושת משמעות היא אחת מאבני היסוד של רווחה נפשית עמוקה. היא התחושה הפנימית שהעשייה שלנו – גדולה כקטנה – תורמת במשהו לעולם, לסובבים אותנו, או אפילו לעצמנו. זו הידיעה שהזמן, המאמץ והאנרגיה שאנחנו משקיעים לא הולכים לאיבוד, אלא יוצרים ערך. אנשים שחשים משמעות מדווחים על תחושת סיפוק גבוהה יותר, יכולת התמודדות טובה יותר עם אתגרים, וחיבור חזק יותר לערכים ולמטרות החיים שלהם.
המשמעות נוצרת בראש ובראשונה מתוך חיבור לערכים שלנו, קרי, ההבנה שהפעולות שלנו עולות בקנה אחד עם מה שחשוב לנו באמת. זה יכול להיות ערך כמו עזרה לזולת, אהבת הלמידה, חקירה עצמית והתפתחות אישית, או תרומה לקהילה. נוסף על כך, תחושת משמעות נוצרת כשאנחנו רואים את התוצאה של המאמצים שלנו: בין אם זה חיוך של אדם שעזרנו לו, פרויקט שהושלם בהצלחה, או אפילו תחושת סיפוק פנימית שהצלחנו להתגבר על אתגר. כשהחיבור הוא עמוק והעשייה שלנו משלימה את מערכת הערכים ומחזקת אותם, אנחנו נרגיש הרבה יותר שלמים ומרוצים.
בנוסף, תחושת משמעות קשורה קשר הדוק לשייכות. כשאנחנו מרגישים חלק ממשהו גדול יותר – משפחה, קהילה, מקום עבודה עם מטרה ברורה – אנחנו נוטים למצוא משמעות גם בעשייה היומיומית שלנו. אפילו הדברים הכי משעממים ושגרתיים הופכים משמעותיים, אם אנחנו מסתכלים על המערכת הגדולה ומרגישים בתוכה בבית, שייכים, תורמים. השגרה, שיכולה לעיתים להרגיש חסרת טעם, מקבלת פתאום עומק ומשמעות ברגע שהיא משובצת בהקשרים רחבים יותר.
הדברים שגורמים לאיבוד המשמעות
אחת הדרכים הבטוחות לאבד תחושת משמעות היא להיתקע על "טייס אוטומטי". זה קורה כשאנחנו מבצעים פעולות מתוך הרגל, בלי לעצור לרגע ולשאול את עצמנו למה אנחנו עושים אותן. לדוגמה, כשאנחנו מתעוררים בבוקר ומיד מושטים יד אל הטלפון לבדוק הודעות, אנחנו אולי חשים שאנחנו "מתחילים את היום", אבל בפועל אנחנו נשאבים לעולם של משימות ואינפורמציה שלא תמיד קשורות למטרות שלנו ולערכים שלנו. הפעולה האוטומטית מובילה לשחיקה ומורידה את תשומת הלב שלנו לעצמנו.
עוד גורם מרכזי לאיבוד משמעות הוא עומס יתר. כשהיומן מלא לעייפה, ולו"ז המשימות לא נגמר, אנחנו נכנסים למצב הישרדותי – רק להספיק. כשהכל לחוץ ודחוף, קשה לעצור ולהתחבר לערך שבמעשים שלנו. דוגמה קלאסית היא הורה שעובד שעות נוספות כדי לפרנס את המשפחה, אך מוצא את עצמו מותש מדי מכדי ליהנות מזמן איכות עם הילדים – הזמן שדווקא ממנו נובעת תחושת המשמעות האמיתית עבורו.
השוואה בלתי פוסקת לאחרים היא אויבת נוספת של תחושת המשמעות. בעידן הרשתות החברתיות, קל לראות את ההצלחות, ההישגים והחיים ה"נוצצים" של אחרים, ולחוש שאנחנו לא עושים מספיק. לדוגמה, חבר שמפרסם טיול יוקרתי או עמית לעבודה שמספר בגאווה על קידום, עלולים לגרום לנו לתחושת ריקנות, אפילו אם אנחנו בעצמנו מתקדמים בכיוונים שמתאימים לנו. לפעמים אנחנו נתקפים ב"תסמונת החיים היפים" ומרגישים שכולם נהדרים חוץ מאיתנו. מדובר בשיטה בטוחה לאבד משמעות ולהתנתק מהעצמי האמיתי שלנו, בניסיון להתחקות אחר ההצלחות וההישגים של אחרים (או פשוט לקנא בהם, בצורה שלא מובילה אותנו לשום מקום, בטח שלא מועיל).
ולבסוף, שגרה חסרת גיוון היא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לאיבוד תחושת משמעות. כשהימים נראים בדיוק אותו דבר, והעיסוק המרכזי שלנו מצטמצם ל"לעבור עוד יום", אנחנו עלולים להרגיש כמו גלגל קטן במערכת ענקית. דמיינו עובד שנמצא באותו תפקיד כבר עשור, מבצע את אותן המשימות ללא שינוי – התחושה שהוא מקדם משהו או משפיע על העולם סביבו עלולה לדעוך לחלוטין.
איך מוצאים משמעות, כאן, עכשיו, היום?
אנשים חושבים שכדי למצוא משמעות צריך לעשות שינוי דרמטי בחיים, להתפטר, להחליף חברים, לעשות המון דברים חדשים. זה יכול להיות נכון, אבל ברוב הפעמים, דווקא שינויים קטנים שנעשה בהתייחסות שלנו ליומיום יכולים לעשות את ההבדל ולמלא את החיים שלנו בקצת יותר משמעות.
הדבר הראשון שיכול לעזור לנו למצוא משמעות כבר עכשיו הוא לעצור לרגע. בתוך המרוץ היומיומי, עצירה יזומה מאפשרת לנו להתבונן במה שאנחנו עושים ולהיזכר למה זה חשוב. נסו את זה עכשיו: חישבו על משימה אחת שתבצעו היום – מהי התרומה שלה? אולי זו שיחת טלפון שתשמח חבר, פרויקט בעבודה שיקדם את הצוות, או אפילו בישול ארוחה טעימה שתפנק את המשפחה. חשבו על משהו שיכניס תחושה טובה לחיים שלכם, גם אם לזמן קצרצר.
דרך נוספת למצוא משמעות היא לחבר את העשייה שלנו לערכים האישיים שלנו. אם, למשל, אחד הערכים החשובים לכם הוא יצירתיות, נסו לשלב אותה גם במשימות שגרתיות. הכנת מצגת לעבודה? עבדו על עיצוב מיוחד. עושים סדר בארונות? זהו הזדמנות לחשוב איך להפוך את הבית לנעים יותר. כשאנחנו מוצאים דרכים להתבטא מתוך הערכים שלנו, אפילו משימות פשוטות הופכות למשמעותיות יותר. זה גם הרבה יותר כיף!
משמעות צומחת גם כאשר אנחנו מקדישים זמן לעצמנו, לחקירת העולם הפנימי שלנו ו/או "סתם" זמן הירגעות לנפש. תחביבים יכולים לעזור לנו להתנתק לרגע מרעשי היומיום, ויש תחביבים ספציפיים שמעודדים חוויית ניתוק ושלווה. עיסוק בתחביבים, בין אם אנחנו עושים אותו לבד עם עצמנו, ובין אם בשיתוף אנשים אחרים, יכול להכניס משמעות ועומק לחיים שלנו, ולכל הפחות, זו תהיה התחלה טובה של טיפוח השלומות שלכם.
עוד דרך היא לשנות את נקודת המבט על המשימות שלנו. במקום לראות את הפעולה עצמה כעול, התמקדו בתוצאה. לדוגמה, סידור הבית אולי לא נשמע מרגש במיוחד, אבל התחושה של מרחב נקי ומסודר יכולה להעניק תחושת הקלה וסיפוק. כך גם בפעולות כמו עמידה בפקקים בדרך לעבודה – נסו לחשוב על האנשים שמחכים לכם שם ועל התרומה שלכם למקום. אפשר להיעזר בדמיון מודרך כדי לדמיין את התוצאה אחרי, ואז בכלל תוכלו לחוות הנאה מהתהליך ולטעון אותו בשמחה ותחושת הישג.
לבסוף, אפשר למצוא משמעות על ידי עשייה למען אחרים. פעולות קטנות כמו חיוך, מחמאה או עזרה לאדם קרוב יכולות להכניס אור לא רק לחיים של מי שמולנו, אלא גם לשלנו. נסו להקדיש כמה דקות ביום כדי לחשוב איך תוכלו לתרום, ולו במעט, לסובבים אתכם – תופתעו כמה משמעות זה יוסיף לכם. אולי תרצו לשלב פעם בחודש איזו פעולה למען הזולת, להתנדב בארגון שחשוב לכם, לתרום מהידע שלכם לאנשים שזקוקים לו. זה יכול להיות משהו חד-פעמי וקצר או מתמשך וארוך, עשייה למען האחרים תמיד (תמיד) טובה ומייטיבה איתנו.
לסיכום
תחושת משמעות היא לא יעד רחוק או מטרה שצריך להשיג – היא משהו שאפשר לחוות כאן ועכשיו, בכל רגע. היא לא תלויה בגודל הפעולה או במורכבותה, אלא בחיבור שלנו למה שאנחנו עושים. כשאנחנו לוקחים רגע לעצור, להעריך את ההשפעה שלנו, ולמצוא את הקשרים שמחברים בין הערכים, התשוקות והמעשים שלנו, המשמעות הופכת לנגישה יותר מאי פעם.
חשוב לזכור שמשמעות היא לא משהו חד-פעמי, אלא מצב שמטפחים ומתחדשים בו כל הזמן. העולם סביבנו משתנה, החיים מלאים הפתעות, וגם התחושה שלנו משתנה יחד איתם. אבל דווקא הגמישות הזו, והיכולת למצוא משמעות גם ברגעים הפשוטים ביותר, היא זו שממלאת את החיים בעומק, סיפוק ושמחה.