ברוכים הבאים! מעבדת השלומות עוסקת במחקר ופיתוח תכנים וכלים לשיפור חיי היומיום והרווחה. כאן נשתף במחקרים, פרוייקטים, מאמרים ומדריכים שיעזרו לכם לשפר את איכות החיים שלכם 🥰

הכרת תודה: מושג פשוט עם השפעה עמוקה על החיים של כולנו

מחקרים מראים שהכרת תודה פשוטה יכולה לשפר את השלומות, להגביר את החוסן ולחזק קשרים בין-אישיים. תרגול הכרת תודה - באמצעים פשוטים ויומיומיים והשקעה מינימלית של זמן ומחשבה - מאפשר להתמקד בטוב שבחיים, לשחרר רגשות שליליים ולהתמודד עם אתגרים בצורה חיובית ומשמעותית
איור של אשה מוקירת תודה

תוכן עניינים

הכרת תודה, מושג יומיומי ופשוט, עשויה להיראות כמעט מובן מאליו, אך היא טומנת בחובה השפעה עמוקה על האופן שבו אנו חווים את החיים. זו אינה רק מחווה מנומסת או תגובה לאירועים משמחים, אלא תודעה שמאפשרת לנו להתחבר לרגעים של משמעות, לשפר את תחושת השלומות שלנו ולמצוא סיפוק אמיתי בחיי היומיום.

מה אם היינו יכולים לראות את העולם סביבנו בצורה חיובית יותר ולהרגיש מחוברים יותר לאנשים ולרגעים שסביבנו? הכרת תודה מאפשרת לנו לשים לב למה שכבר יש לנו ולגלות בו שמחה ומשמעות.

מהי הכרת תודה?

הכרת תודה מוגדרת במחקרים כתחושת הערכה עמוקה למה שאדם מקבל, בין אם מדובר בחסד מצד אחרים, במתנות מהטבע או ברגעים חיוביים בחיי היומיום. היא נחשבת לא רק רגש רגעי, אלא גם גישה מתמשכת לחיים, שמקדמת התמקדות בחיובי ובמה שכבר קיים.

חוקרים העוסקים בתחום בדרך כלל מפרידים בין שני שלבים עיקריים בהכרת התודה. השלב הראשון הוא זיהוי של משהו טוב שקורה בחיים שלנו והכרה בו, והשלב השני הוא זיהוי שמקור הטוב הזה מגיע הרבה פעמים מחוץ לעצמנו, מאנשים, מהעולם או מכוח גדול ואפילו "מיסטי". מדובר בתהליך המשלב מודעות ומעורבות רגשית, אשר תורם להעמקת תחושת המשמעות בחיינו.

מחקרים מראים כי הכרת תודה אינה רק תגובה לתחושת אושר, אלא מנגנון שמעצים רגשות חיוביים, מגביר את החוסן הנפשי, ומשפר את מערכות היחסים שלנו. היא תורמת להעלאת שביעות הרצון מהחיים, להפחתת תחושת בדידות ולחיזוק תחושת השייכות החברתית.

הכרת תודה ככלי לריפוי הוליסטי ועמוק

מעבר להשפעותיה החיוביות על השלומות (Well-Being) שלנו, מחקרים מצאו שהכרת תודה היא כוח חיובי משמעותי בתהליכי ריפוי, הן פיזיים והן רגשיים. למשל, נמצא שתרגול קבוע של הכרת תודה יכול להפחית רמות סטרס, לשפר את איכות השינה ולהגביר את תחושת האנרגיה. רגשות של הכרת תודה והודייה מחברים אותנו לתחושת רוגע ואיזון, ויש אפילו מחקרים המצביעים על כך שהיא קשורה גם לבריאות הפיזית שלנו. הכרת תודה מאפשרת להתמקד בטוב, בחיובי, בשמח, והיא עוזרת לאנשים לעבור תקופות מאוד קשות ולהתמודד עם אתגרים קשוחים – מחלה, משבר, כישלון.

ברמה הרגשית, הכרת תודה מאפשרת לנו לשחרר תחושות שליליות כמו כעס, טינה או תחושת מחסור, ובמקומן לפתח גישה חיובית וסלחנית יותר כלפי עצמנו ואחרים. לדוגמה, כתיבת יומן הכרת תודה או הקדשת זמן להתבוננות על רגעים טובים שחווינו יכולים לעזור לנו לשנות את נקודת המבט, גם בזמנים מאתגרים. כך, הכרת תודה הופכת להיות לא רק דרך לחיות חיים מספקים יותר, אלא גם כלי שמסייע בריפוי ובריאות.

איך נאמן את שריר הכרת תודה?

בעיניי, הכרת תודה היא כמו שריר מנטלי הדורש אימון תמידי. בהתחלה אולי זה קצת קשה, מוזר, מרגיש לנו "רוחניקי" או אפילו "פלצני". אבל עזבו רגע את הסטיגמות בצד ונסו זאת בעצמכם, ותראו את ההשפעות החיוביות על חייכם כמעט באופן מיידי.

כתיבת יומן הכרת תודה

הקדישו כמה דקות בכל יום כדי לכתוב שלושה דברים טובים שקרו לכם, קטנים כגדולים. זה יכול להיות רגע מיוחד עם חבר, נוף יפהפה שראיתם או אפילו זמן שקט לעצמכם. פעולה זו מגבירה את המודעות לדברים החיוביים בחיינו. יומן גדול עליכם? קנו פתקיות נייר פשוטות וכתבו עליהן. לא חייבים למלא דפים, גם שורה או שתיים יספיקו. העיקר הוא לקחת את הרגע הזה לעצור, להוקיר תודה, לזהות את הטוב שהורעף עלינו, להתמקד בחיובי ובמייטיב.

הבעת תודה לאחרים

הרבה פעמים אנשים מתקשים בעזרה לעצמם, אבל נהדרים כשזה מגיע לאחרים. כחלק מהתהליך, אתם יכולים להקדיש זמן להודות לאנשים בסביבתכם – בין אם במילים, במכתב אישי או במחווה קטנה. לדוגמה, להודות לקולגה על עזרתו או לשלוח הודעת תודה לקרוב משפחה. הבעת תודה מחזקת את הקשרים הבין-אישיים ומעניקה תחושת משמעות גם לצד השני. אלו דברים שמפתחים את הקשרים שלנו ומסייעים לפיתוח תחושת שייכות אותנטית ועמוקה.

מדיטציית הכרת תודה

קחו כמה דקות ביום לעצום עיניים ולהתמקד בדברים שאתם מעריכים. חשבו על אנשים, חוויות או מתנות קטנות בחייכם שממלאים אתכם שמחה. מדיטציה כזו מרגיעה את הנפש ומגבירה תחושת איזון פנימי. כאן תוכלו על הכוח המרפא של דמיון מודרך, כלי פשוט וקליל שאתם יכולים לתרגל ממש עכשיו בלי מאמץ מיוחד.

הימנעות מהשוואות

במקום להשוות את עצמכם לאחרים, התמקדו בדברים שכבר קיימים בחייכם ושאתם מוקירים. נסו להזכיר לעצמכם כמה התקדמתם או את ההישגים האישיים שלכם, קטנים כגדולים. אנחנו נוטים להשוות את עצמנו כל הזמן לאחרים, להרגיש שהם טובים, מוצלחים, יפים ושמחים יותר מאיתנו (זה נקרא "תסמונת החיים היפים". באופן כללי, תמיד עדיף להשוות את עצמנו לעצמנו, איך היינו בעבר, איפה אנחנו היום. באמצעות השוואה עצמית אנחנו יכולים לשפר את עצמנו, במקום להתחרות (בראשנו) כל הזמן עם אנשים אחרים.

לסיכום

הכרת תודה היא לא רק רעיון תאורטי אלא דרך חיים שיכולה לשנות את המציאות שלכם. התחילו כבר היום בבחירת פעולה אחת – כתיבת יומן, הבעת תודה לאדם קרוב או רגע של שקט למדיטציה. הפכו את הכרת התודה להרגל קטן ומתמיד, ותראו איך היא מייצרת שינוי גדול. הרגע הזה הוא שלכם, התחילו להוקיר אותו.

לקריאה נוספת

Boggiss, A. L., Consedine, N. S., Brenton-Peters, J. M., Hofman, P. L., & Serlachius, A. S. (2020). A systematic review of gratitude interventions: Effects on physical health and health behaviors. Journal of Psychosomatic Research, 135, 110165.

Jans-Beken, L., Jacobs, N., Janssens, M., Peeters, S., Reijnders, J., Lechner, L., & Lataster, J. (2020). Gratitude and health: An updated review. The Journal of Positive Psychology15(6), 743-782.

Kerry, N., Chhabra, R., & Clifton, J. D. (2023). Being Thankful for what you have: a systematic review of evidence for the effect of gratitude on life satisfaction. Psychology Research and Behavior Management, 4799-4816.

לקריאה נוספת

תוכן עניינים

רוצים לתרום למדע? השתתפו במחקרי המעבדה לשלומות!

אנחנו עורכים מחקרים מגוונים הקשורים באסטרטגיה הומאניסטית, שלומות, שגשוג ופריחה. תוכלו למלא שאלונים, להתראיין באופן אישי, להשתתף בקבוצת מיקוד ועוד.

הידעתם? יש דברים רבים שתוכלו לעשות כדי לשפר את חייכם ולחוות יותר שלומוּת ביומיום.