פומו (Fear of Missing Out) הוא תחושת פחד וחרדה מהחמצת חוויות, הזדמנויות או מידע שנדמה כי אחרים נהנים מהם. התופעה, שמאפיינת את עידן הרשתות החברתיות, משפיעה על ההתנהגות שלנו, הרגשות שלנו ואפילו על בריאותנו הנפשית. פומו יכול להוביל למתח, חוסר שביעות רצון וחוסר יכולת ליהנות מההווה.
אבל לא כל סוגי הפומו זהים זה לזה. במחקרים שנערכו בנושא, התברר שישנם סוגים שונים של פומו, או לכל הפחות, מצבים שונים שבהם נחווה את הג'ומו. בואו ונסקור אותם יחד.
פומו חברתי: כשהחיים קורים בלעדינו
הסוג הראשון הוא הפומו החברתי, שהוא מאוד נפוץ וככל הנראה חוויתם אותו בעצמכם בשלב כזה או אחר של חייכם. פומו חברתי מתייחס לפחד מהחמצת אירועים או פעילויות חברתיות. למשל, החשש מהחמצת מסיבה גדולה ש"כולם" יהיו בה. אנשים הסובלים מסוג זה של פומו עלולים לחוש חרדה או תחושת החמצה כאשר הם נחשפים ברשתות לתכנים של חברים או עמיתים, שמבלים ללא נוכחותם.
לדוגמה: גלית רואה שהרבה מהחברים שלה כתבו ברשתות החברתיות שהם מתכוונים להשתתף בהופעה חד-פעמית של להקה פופולרית ומרגישה שהיא גם חייבת להשתתף באירוע.
כמה רעיונות להתמודדות: הגבילו את זמן השימוש ברשתות החברתיות. זכרו שתמונות ברשת מציגות רק רגעים נבחרים ולא את התמונה המלאה. התמקדו ביצירת חוויות משלכם במקום להשוות את עצמכם לאחרים. כדאי גם לקרוא על תופעת ההשוואה החברתית, להיות קשובים לאופן שבו היא עלולה להופיע בחייכם, ולהתמודד איתה בהתאם.
פומו מידע: המרוץ אחר העדכון האחרון
פומו מידע קשור לפחד מהחמצת חדשות או מידע חשוב. אנשים הסובלים מכך עשויים לחוש חרדה אם הם לא מעודכנים בחדשות האחרונות או במידע שחבריהם כבר שיתפו. בימינו, ובהתחשב במצב הפוליטי, מדיני, ביטחוני וחברתי בישראל, הרבה אנשים חווים סוג כזה של פומו ומרגישים שהם צריכים להיות צמודים לערוצי התקשורת. סוג אחר של פומו מידע בא לידי ביטוי אצל אנשים שמרגישים כל הזמן צורך לאסוף עוד ועוד מידע, רק בגלל שהם רוצים להישאר בלוּפ ולא לפספס שום דבר.
לדוגמה: מיכאל מרגיש חרדה כשהוא לא יכול להתעדכן בחדשות למשך כמה שעות, בגלל פגישה ארוכה. גלית מרגישה פומו מידע כי היא רואה המון תכנים על בינה מלאכותית אבל לא מספיקה לקרוא את כולם ולהתעדכן בחידושים שיוצאים ללא הרף בתחום.
המלצה להתמודדות: קבעו זמנים מוגדרים להתעדכן בחדשות, למשל, שעה אחת ביום, רבע שעה בכל 5 שעות וכדומה. זכרו שלא כל מידע הוא קריטי או דחוף ושאין לכם ממילא שליטה על הדברים שמתרחשים במדינה או בעולם (בטח לא כזו שמחייבת אתכם להתעדכן בכל רגע). התמקדו במידע הרלוונטי באמת לחייכם ועבודתכם ושימו לב – בזמן אמת – מה אתם מרגישים כאשר אתם צורכים חדשות. האם זה באמת תורם לכם? אם כן, מה, והאם אפשר למלא את הצורך הזה באמצעים אחרים, בריאים יותר?
פומו חווייתי: הדשא של השכן תמיד כיף יותר
פומו חווייתי מתייחס לפחד מהחמצת חוויות או הרפתקאות מרגשות. אנשים עם פומו חווייתי עלולים לחוש חרדה כשהם רואים חברים משתפים תמונות או סיפורים מחוויות מהנות שהם לא היו חלק מהן.
לדוגמה: מיכל רואה תמונות מטיול של חברתה לתאילנד ומרגישה קנאה וצער על שהיא לא יכולה לטייל כרגע. ירון נחשף לפוסט של משפחה שמטיילת בטבע, בזמן שהוא תקוע בבית עם ילדים צווחנים ולא יודע מה לעשות עם עצמו.
המלצה להתמודדות: תכננו חוויות משלכם, גם אם הן קטנות יותר. זכרו שכל אחד חווה דברים בקצב שלו ובדרכו שלו. התמקדו בהערכת החוויות שלכם במקום להשוות אותן לאחרים. צרו חוויות שמתאימות לסגנון החיים שלכם והתחילו למלא את "אלבום התמונות" המנטלי שלכם בחוויות משמעותיות עבורכם.
פומו יצירתי: הזדמנות אמנותית שחמקה מבין האצבעות
פומו יצירתי קשור לפחד מהחמצת חוויות יצירתיות או אמנותיות. אנשים עם פומו כזה עשויים לחוש חרדה כשהם רואים חברים משתפים תמונות או סיפורים של פרויקטים יצירתיים או אירועים אמנותיים שהם לא היו חלק מהם, תערוכות נהדרות שלא הזדמן להם להגיע אליהן, סרט שכולם מדברים עליו, ספר שאומרים לכם ש"אתם חייבים לקרוא", אפילו זמר/ת שאתם לא מכירים.
לדוגמה: שמעון רואה שהרבה אנשים מפרסמים פוסטים על זמרת מסויימת והוא בכלל לא שמע עליה.
המלצה להתמודדות: חפשו הזדמנויות ליצירתיות בחיי היומיום שלכם. זכרו שיצירתיות היא אישית ולא תחרותית. נסו לראות ביצירות של אחרים השראה במקום מקור לקנאה. מלאו את החיים שלכם בהשראה והשאירו מקום וזמן ליצירה. אתם ממש לא חייבים להתעדכן בכל סרט חדש שיוצא, בכל ספר שרואה אור, בכל אלבום שמישהו משיק.
פומו חומרי: הצרכנות כמקור לחרדה
פומו חומרי מתייחס לפחד מהחמצת חוויות צרכניות או מוצרים חדשים. אנשים עם פומו חומרי עלולים לחוש חרדה כשהם רואים חברים משתפים תמונות או סיפורים על מוצרים חדשים או חוויות יוקרה שהם לא יכלו לרכוש או להשתתף בהן.
לדוגמה: שמרית חוסכת כסף כדי לרכוש את האייפון החדש ברגע שהוא יוצא, משום שחשוב לה להיות תמיד בראש המחנה ולהוביל טרנדים.
המלצה להתמודדות: הגדירו לעצמכם סדרי עדיפויות כלכליים. זכרו שחפצים חומריים לא מגדירים את ערככם האישי. התמקדו בהערכת מה שיש לכם במקום להתמקד במה שחסר.
לסיכום
הפומו על סוגיו השונים הוא תופעה מורכבת המשקפת את האתגרים של החיים בעידן הדיגיטלי. ההבנה של הסוגים השונים של פומו והשפעתם על חיינו היא צעד ראשון בדרך להתמודדות יעילה עם התופעה.
המפתח להתמודדות מוצלחת טמון ביכולת שלנו לפתח מודעות עצמית, להגדיר גבולות בריאים בשימוש במדיה חברתית, ולהתמקד בבניית חיים מספקים ומשמעותיים עבורנו, במקום להיות מונעים מפחד ההחמצה.
זכרו, החיים שלכם הם שלכם, והדרך הטובה ביותר להתמודד עם פומו היא להתמקד ביצירת חוויות, קשרים ורגעים משמעותיים עבורכם, ללא השוואה מתמדת לאחרים.
מקור
Alutaybi, A., Al-Thani, D., McAlaney, J., & Ali, R. (2020). Combating fear of missing out (FoMO) on social media: The FoMO-R method. International journal of environmental research and public health, 17(17), 6128.