ברוכים הבאים! מעבדת השלומות עוסקת במחקר ופיתוח תכנים וכלים לשיפור חיי היומיום והרווחה. כאן נשתף במחקרים, פרוייקטים, מאמרים ומדריכים שיעזרו לכם לשפר את איכות החיים שלכם 🥰

עשרה טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם תחושת הפומו (FoMO, חרדת ההחמצה)

הציבו גבולות ברורים, טפחו קשרים משמעותיים, למדו להגיד "לא" בלי אשמה, השקיעו בהכרת הטוב, זהו את הערכים שלכם - אלו רק חלק מהדרכים שיעזרו לכם להתמודד עם תחושת הפומו וליהנות מחיים מאוזנים ומספקים יותר
איור של אשה שמחה

תוכן עניינים

רבים מוצאים עצמם לכודים בתחושת הפומו – הפחד המתמיד להחמיץ חוויות, הזדמנויות או רגעים חשובים. התחושה הזו מלווה בלחץ בלתי פוסק להיות בכל מקום ולעשות הכל, מה שמוביל לשחיקה רגשית ולעיתים אף לחוסר סיפוק מהחיים עצמם. אך האם באמת חייבים להשתתף בכל אירוע או לסמן וי על כל יעד? אולי דווקא היכולת לבחור מה מתאים לנו, להציב גבולות וליהנות מהרגעים הקיימים, היא המפתח לחיים מאוזנים ומלאי משמעות.

מחקרים מראים שהדרך לשם היא פשוטה יחסית, והנה כמה דברים שיכולים לעזור לכם להוריד את הפומו בחייכם ולהרגיש חוויה עמוקה של שלומות והנאה.

הגדרת מטרות אישיות ברורות

כאשר מגדירים מטרות ברורות, קל יותר להתמקד במה שחשוב באמת במקום להיסחף אחרי מה שאחרים עושים. לדוגמה, אם המטרה שלכם היא לשפר כישורים מקצועיים, תוכלו להקדיש זמן לקורסים רלוונטיים במקום להשתתף באירועים חברתיים ומפגשים רגילים שלא באמת מקדמים אתכם. הגדרה של מטרות אישיות חשובות, כאלו שאתם מחוברים אליהן ומלאי תשוקה לצלול לתוכן, מפחיתה את תחושת ההחמצה וממקדת את האנרגיה בדברים מועילים ומיטיבים. לכן, בין היתר, חשוב לגבש אסטרטגיה לניהול החיים שלנו ולהשתמש בה כמסגרת שתוריד את הלחץ, הסטרס וגם את הפומו שלנו.

צמצום זמן ברשתות חברתיות

הרשתות החברתיות יוצרות אשליה שאחרים חיים חיים טובים יותר, וזה עלול להגביר מאוד את תחושת הפומו שלנו. הגבלת זמן המסך מסייעת להתרכז בחיים האמיתיים. לדוגמה, תוכלו להחליט לא לגלול ברשתות במהלך ארוחת הערב וליהנות מרגעים עם המשפחה או חברים, מה שיעשיר את החוויה היומיומית ויצמצם את הזמן שלכם בחשיפה לתכנים מעוררי פומו באינטרנט. כדאי לשקול לעשות לעצמכם תהליך של דיגיטל דיטוקס ומציאת איזון בחיים הדיגיטליים שלכם, ויש פעולות מאוד פשוטות שתוכלו לעשות שישחררו אתכם מהלחצים האלו.

התמקדות בכאן ועכשיו

תרגול מיינדפולנס עוזר להיות נוכחים ברגע ולהפחית חרדה מהחמצה. מיינדפולנס הוא תרגול של מודעות מלאה לרגע הנוכחי, ללא שיפוטיות או הסחות דעת, ולכן במהותו הוא כלי עזר טוב נגד פומו, שהוא רעש חיצוני והסחות דעת תמידיות. לדוגמה, במקום לחשוב על מסיבה שלא הלכתם אליה, תוכלו ליהנות מטיול בפארק הקרוב, להקשיב לציוץ הציפורים או להתמקד בתחביב כמו קריאה או יצירה שמביאים לכם שקט נפשי. ההתמקדות בכאן ועכשיו עוזרת לנו מאוד להשתחרר מלחצים פנימיים ומורידה את הפומו כמעט באופן אוטומטי.

זיהוי ערכים אישיים

כאשר אנחנו חוקרים את עצמנו ומבינים מהם הערכים שמנחים אותנו, קל יותר לקבל החלטות שמתאימות לנו, ספציפית, ולא כאלו שנובעות מלחץ חברתי או השוואה חברתית. לדוגמה, אם משפחתיות היא ערך מרכזי בחייכם, תוכלו לבחור לבלות ערב עם המשפחה במקום להשתתף באירוע שמעניין אחרים אך פחות חשוב עבורכם. זיהוי הערכים מאפשר לנו גם לגזור פעולות ודרכי התנהגות, ומזכיר לנו בכל פעם מה באמת חשוב לנו, מה שמוריד רעשי רקע ומצמצם את הפומו בעקבות המיקוד בעצמנו ובצרכים האמיתיים שלנו.

טיפוח הכרת תודה

הכרת תודה על הדברים הקיימים בחיים מפחיתה את הצורך לרדוף אחרי חוויות חדשות. לדוגמה, רשמו לעצמכם מדי יום שלושה דברים קטנים שאתם מודים עליהם, כמו שיחה טובה עם חבר ותיק, מזג אוויר נעים או כוס קפה איכותית. זה יכוון את תשומת הלב שלכם לטוב שכבר קיים ויאמן את המוח שלכם להסתכל על חצי הכוס המלאה. שיטה של הכרת הטוב יכולה לעזור להתמודד גם עם חרדת הבחירה, פובו (Fear of Better Options). לדוגמה, אנחנו יכולים לבחון את הזוגיות שלנו, ולמצוא בה את הדברים היפים, המשמעותיים, הטובים, ולא להתמקד בדברים הרעים והשליליים. מצאו את החן ואת המעלות של הדברים שכבר השגתם, היו שמחים במה שיש ופחות מוטרדים ממה שאין.

קבלת החלטות מתוך מודעות

הרבה פעמים הפומו מופעל עלינו מבחוץ, בהיסח הדעת. זה יכול להיות מבצע שיווקי שאומר "אסור לפספס" או חבר שאומר לנו "את/ה חייב/ת לבוא למסיבה, כולם יהיו שם!". בסיטואציות כאלו, במקום לפעול מתוך לחץ, בדקו אם הבחירות שלכם תואמות את הצרכים שלכם. לדוגמה, לפני שאתם נרשמים לאירוע מסוים, שאלו את עצמכם אם זה באמת יתרום לכם או שאתם פשוט פוחדים לפספס משהו שאחרים עושים. פעולה מתוך מודעות עוזרת לבחור נכון. חשבו האם זה נורא לפספס את מה שאתם חוששים כל כך לפספס, האם דברים אחרים שתוכלו לעשות באותו זמן אולי דווקא יתרמו לכם ויהנו אתכם הרבה יותר.

ניהול זמן יעיל

תכנון מראש מאפשר להרגיש שליטה וליהנות ממה שבאמת חשוב. לדוגמה, הכינו רשימת משימות יומית הכוללת זמן לפעילויות שמקדמות את המטרות שלכם, כמו ספורט, לימודים או בילוי עם חברים. כך תרגישו שאתם מנצלים את הזמן בצורה מיטבית. אנחנו לא צריכים להיות הרס"רים של עצמנו, כל תוכנית היא בסיס לשינויים ולא צריך להלקות את עצמנו אם לא עמדנו בכל המשימות. אבל כדאי שתהיה לנו איזושהי מסגרת של מה אנחנו הולכים לעשות, כדי לוודא שאנחנו עושים את הדברים החשובים והמהותיים. אם אתם מתכננים לכם לו"ז חודשי או שבועי, למשל, כדאי להכניס אליו גם שעות פנאי שלכם עם עצמכם, מפגשים חברתיים נעימים (לא מאולצים, אלא כאלו שאתם רוצים ואף משתוקקים להם), זמן מספק למנוחה ותחביבים וכל שאר הדברים הטובים.

סינון מחויבויות

במחקרים שלי על פומו, חוזר דפוס מאוד משמעותי וחשוב בעיניי: היכולת שלנו להציב גבולות (גם לעצמנו וגם לאחרים), ולדעת לסנן מחוייבויות שונות. אנשים שמתמודדים עם פומו היטב ולא סובלים ממנו, למדו עם השנים להעדיף פעילויות שתורמות להם באמת ולהגיד "לא" בלי להתבלבל. לדוגמה, אם אתם עמוסים, אפשר לסרב להזמנה למפגש חברתי ולהקדיש את הזמן למנוחה או לפעילות מרגיעה שתטעין אתכם באנרגיה. סינון מחויבויות מקל על התחושה שאתם חייבים להיות בכל מקום. זו גם הזדמנות אמיתית לעבוד על חוסן פנימי ועל תעדוף משימות החיים, מה שיעזור לנו בהרבה מאוד תחומים אחרים.

טיפוח קשרים משמעותיים

השקעה בקשרים קרובים מספקת חיבור רגשי עמוק שמנטרל את הצורך בהכרה חיצונית. תחושת שייכות מהותית ביותר לרווחה שלנו ועוזרת לנו להרגיש בטוחים ויציבים, מהרבה מאוד סיבות. לכן, נרצה להקדיש מחשבה, תשומת לב ומשאבים (זמן, אנרגיות) לחיים החברתיים שלנו, אבל חשוב שאלו יהיו חיים חברתיים עשירים ומלאים בקשרים משמעותיים. לדוגמה, במקום לפזר את תשומת הלב לקשרים שטחיים עם המון אמהות של ילדים מהגן, התמקדו בהקדשת זמן איכות לחבר קרוב או בן משפחה שתוכלו לדבר איתו לעומק ולשתף חוויות. במובן הזה, קשרים עמוקים עם אנשים יכולים לעזור מאוד להכניס משמעות לחיינו, ולהוריד את הלחץ ש"חבורות" או "קבוצות" מפעילות עלינו.

לקבל את העובדה שלא הכל מושלם

מתוך המחקרים שלי ושיחות עם אנשים אני מקבל את הרושם שפומו, קולקטיביזם ופרפקציוניזם הולכים יד ביד. ההבנה שאי אפשר להיות בכל מקום ולעשות הכל משחררת מהלחץ של פומו. לדוגמה, במקום להתחרט על כך שלא הלכתם לאירוע מסוים, הכירו בערך שבזמן המנוחה בבית, בצפייה בסרט אהוב או בעיסוק בתחביב. קבלה כזו מאפשרת לחיות בשלום עם הבחירות שלכם. כן, לפעמים אולי באמת נפספס איזה אירוע מיוחד, אבל לא ייגרם לנו נזק משמעותי, לכל היותר תחושה קלה של פספוס (שגם עליה אפשר לעבוד). שחרור מפרפקציוניזם יעזור לכם בהרבה מאוד מישורים בחיים, והוא גם יוריד את הפומו. למשל, אתם עשויים להבין שמה שאתם יודעים זה מספק, ושלא חייבים להתעדכן בכל מקור תקשורת או מידע מסביב לשעון. החיים הרבה יותר שמחים וקלילים כשמורידים מהם את מפלס הפרפקציוניזם. את השלמות הזו אפשר לחפש במקומות מסויימים, שם אתם יכולים להצטיין, אבל בהרבה מאוד נושאים אחרים זה בסדר להיות פחות ממושלם.

לסיכום: תעדוף רווחה אישית בעידן של עומס אפשרויות

בעידן של אפשרויות בלתי נגמרות, הבחירה במה להתמקד ומה להשאיר בצד היא מיומנות קריטית. המפתח להפחתת תחושת הפומו טמון בזיהוי אישי של מה שמעניק משמעות ורוגע, והיכולת לשחרר את הצורך לרצות אחרים או להשתוות לציפיות חיצוניות. בחרו לפעול מתוך מודעות, הציבו גבולות בריאים, והזכירו לעצמכם שלעתים ההחמצה היא לא הפסד אלא הזדמנות ליהנות מהרגעים הקיימים. השקיעו ברווחה שלכם ובקשרים משמעותיים, ותנו לעצמכם את החופש להרגיש מסופקים בבחירות שאתם עושים. זו הדרך לחיים שלווים ומלאי משמעות, עם פחות רעש חיצוני והרבה יותר תחושת שלמות פנימית.

לקריאה נוספת

תוכן עניינים

רוצים לתרום למדע? השתתפו במחקרי המעבדה לשלומות!

אנחנו עורכים מחקרים מגוונים הקשורים באסטרטגיה הומאניסטית, שלומות, שגשוג ופריחה. תוכלו למלא שאלונים, להתראיין באופן אישי, להשתתף בקבוצת מיקוד ועוד.

הידעתם? יש דברים רבים שתוכלו לעשות כדי לשפר את חייכם ולחוות יותר שלומוּת ביומיום.