ברוכים הבאים! מעבדת השלומות עוסקת במחקר ופיתוח תכנים וכלים לשיפור חיי היומיום והרווחה. כאן נשתף במחקרים, פרוייקטים, מאמרים ומדריכים שיעזרו לכם לשפר את איכות החיים שלכם 🥰

כיצד קבוצות פייסבוק יכולות לתרום לתחושת שייכות ולחוויית שלומות

קבוצות פייסבוק הן מרחב דיגיטלי שמחבר בין אנשים בעלי תחומי עניין משותפים ותורם לתחושת שייכות ושלומות. הן מספקות תמיכה, למידה, חיבורים חברתיים והזדמנויות מקצועיות. עם זאת, יש בהן גם חסרונות כמו מידע מטעה, עימותים והשוואה חברתית. גישה מודעת וקפדנית יכולה למקסם את היתרונות ולצמצם את הסיכונים
איור של קבוצת אנשים בתוך מסך מחשב

בעבודות התזה והדוקטורט שלי חקרתי קבוצות וקהילות בפייסבוק. זהו תחום רחב היקף ומרתק, וסקרן אותי לדעת, בעיקר, כיצד מנוהלות הקבוצות האלו ואיך הן מאפשרות למשתמשים ללמוד, להתפתח, לקבל תמיכה, להשתייך. במאמר זה אבקש להראות את ממצאי המחקרים שלי כמו גם של חוקרים אחרים בתחום, וספציפית, לבדוק כיצד החברות בקבוצות פייסבוק תומכת בתחושת רווחה ושלומות.

למה דווקא קבוצות פייסבוק?

קבוצות פייסבוק הפכו בשנים האחרונות למקום מפגש וירטואלי שבו אנשים חולקים תחומי עניין משותפים, מתייעצים, משתפים חוויות ומוצאים תמיכה. הקבוצות הללו ממלאות תפקיד משמעותי ביצירת תחושת שייכות, במיוחד בעולם שבו קשרים בין-אישיים הופכים לעיתים מרוחקים יותר.

אחת הדרכים שבהן קבוצות פייסבוק תורמות לתחושת שייכות היא באמצעות יצירת קהילות שמחברות בין אנשים עם רקע או תחומי עניין דומים. בין אם מדובר בקבוצות שמתמקדות בנושאים מקצועיים, תחביבים, תמיכה נפשית או שיתופים אישיים, החברים בקבוצה מוצאים מקום שבו הם מרגישים מובנים ומקבלים. היכולת להתחבר עם אחרים שחווים את אותם האתגרים או נהנים מאותם התחביבים מחזקת את התחושה שהם חלק ממשהו גדול ומשמעותי.

מעבר לתחושת השייכות, קבוצות פייסבוק מספקות גם הזדמנות לקבל תמיכה רגשית וחוויית שלומות (Well-Being). אנשים משתפים לעיתים קרובות בעיות או אתגרים שהם מתמודדים איתם, וזוכים לעידוד, עצות ואמפתיה מחברי הקבוצה. התמיכה הזו יכולה לחזק את הביטחון העצמי, להפחית תחושות של בדידות וליצור תחושת הקלה.

יתרון נוסף של קבוצות פייסבוק הוא הנגישות שלהן. הן מאפשרות לכל אחד, בכל מקום ובכל זמן, להתחבר לקהילה רלוונטית ולשתף מבלי לחשוש ממגבלות גיאוגרפיות או חברתיות. אנשים שמתקשים ליצור קשרים פנים אל פנים יכולים למצוא בקבוצות הללו פלטפורמה נוחה ופתוחה לביטוי עצמי ולהתחברות עם אחרים.

איך קבוצות פייסבוק עוזרות לנו?

קבוצות פייסבוק מציעות מגוון שימושים שמעניקים לחברים בהן תחושת ערך, שייכות וסיפוק. הנה כמה דוגמאות פרקטיות שמדגימות כיצד אנשים משתמשים בקבוצות אלו:

תמיכה נפשית והתמודדות עם אתגרים אישיים

קבוצות תמיכה ייעודיות, כמו אלו שמיועדות להורים טריים, מתמודדי חרדה או אנשים שחווים אבל, מספקות מרחב בטוח לשתף בקשיים ולקבל עידוד מחברים שעברו חוויות דומות. לדוגמה, אמא חדשה שמתמודדת עם חוסר ביטחון לגבי הטיפול בתינוק יכולה לשתף את תחושותיה ולקבל עצות והבנה מחברות הקבוצה. במחקרים שלי גיליתי שבקבוצות יש תמיכה אינטנסיבית באמצעות מידע, ושעצם העובדה שהחברים יודעים שיש מקום "לנרמל" חוויות, לשתף ולפרוק, אך גם לקבל מידע מהימן מאנשים מנוסים, עוזר מאוד לחוויית השלומות שלהם.

למידה ושיתוף ידע

קבוצות מקצועיות או כאלה שמוקדשות לתחביבים מסוימים מאפשרות לחברים ללמוד מאחרים ולשתף מהניסיון שלהם. לדוגמה, צלמים חובבים יכולים לקבל טיפים טכניים, ביקורת בונה על עבודותיהם ולהתעדכן בטרנדים חדשים בצילום. עם זאת, המחקרים שלי מראים שגם בקבוצות שאין בהם מטרה לימודית מוצהרת, אנחנו לומדים המון: דרך קריאת הפוסטים, חוויותייהם של אנשים, התשובות שהם מקבלים, כל זה מצטבר אצלנו לגוף ידע הולך וגובר, אפילו אם אנחנו לא לוקחים חלק פעיל בקבוצה ורק צופים בתכנים שעולים בה.

מציאת חברים לקהילה או תחומי עניין משותפים

אנשים שמתקשים למצוא חברים בסביבתם יכולים להתחבר לאחרים באמצעות קבוצות העוסקות בתחומי עניין משותפים, כמו קבוצות קריאה, בישול או משחקי וידאו. למשל, חובב ספרים יכול להצטרף לקבוצה שבה חולקים ביקורות על ספרים חדשים ומחליפים המלצות. יש קבוצות פייסבוק ייעודיות להיכרויות מסוגים שונים, החל בהיכרויות רומנטיות וזוגיות, ועד היכרויות לגמרי אפלטוניות, כמו קבוצות חיפוש חברים לבילויים משותפים ועוד.

מעבר מהאונליין לאופליין, קבלת המלצות

קבוצות מקומיות, למשל, מספקות מידע שימושי, כמו המלצות על בעלי מקצוע, אירועים קרובים או טיפים לחיי היום-יום באזור מסוים. לדוגמה, אדם שמחפש גנן מהימן יכול לשאול בקבוצה המקומית ולקבל תשובות מחברי הקהילה. כך אנחנו יכולים לקבל המלצות על רופאה מצויינת וקשובה, אנשי/ות מקצוע שונים ואפילו המלצות על מקומות בילוי ופנאי.

פרסום עצמי או מציאת הזדמנויות מקצועיות

אמנים, יזמים או אנשי מקצוע יכולים להשתמש בקבוצות כמרחב להציג את עבודתם, למצוא שיתופי פעולה או להגיע ללקוחות פוטנציאליים. לדוגמה, מעצב גרפי יכול לשתף דוגמאות מעבודותיו בקבוצות ייעודיות המאפשרות פרסום מהסוג הזה, עורכת דין תוכל לפרסם תיקים מעניינים במשרדה ומידע על פסקי דין חשובים בקבוצות שיח ודיון ועוד.

סיוע במצבי חירום או קושי מיידי

אנשים נוטים להיעזר בקבוצות פייסבוק במצבים דחופים, כמו חיפוש אחר תרומה דחופה, דיווח על בעל חיים אבוד או סיוע למשפחה במצוקה כלכלית. הקבוצות מאפשרות לאנשים להיענות במהירות ולעזור בפתרון הבעיה. מנהלי הקהילות שראיינתי במחקרים שלי סיפרו לי שהם זמינים לחברים גם מחוץ לקבוצה, בהתכתבויות, צ'אטים, שיחות טלפון ואפילו מפגשי פנים-אל-פנים. נחקרת אחת שמנהלת קבוצת תמיכה, סיפרה לי איך היא הקימה חמ"ל של ממש, כדי לעזור לחברת קהילה לקבל טיפול רפואי מתאים באשפוז חירום. עוד דבר שעלה במחקרים שלי הוא שגם אנשים שלא נעזרו בהכרח בקהילה הרגישו שיש להם גב, שיש מישהו שבשעת הצורך יוכל לעזור ולהתגייס לסייע להם.

הבעיות בקבוצות פייסבוק

חשוב לזכור שלא הכל ורוד בממלכת פייסבוק, וכמו כל פלטפורמה חברתית, גם לקבוצות הפופולריות יש צדדים שליליים שיכולים להפריע ואף להזיק לחוויית המשתמשים. אחד האתגרים הבולטים הוא נושא התקשורת האגרסיבית והתגובות השליליות. במקרים מסוימים, קבוצות פייסבוק עלולות להפוך לזירות של עימותים ואי-הסכמה חריפה, שבהן משתתפים מתבטאים באופן פוגעני או תוקפני כלפי אחרים. בעוד שמטרת הקבוצה היא ליצור חיבור ושייכות, ההתנהלות הזו עלולה לגרום לחברים להרגיש מותקפים או לא רצויים.

בעיה נוספת קשורה למידע המופץ בקבוצות. לא מעט קבוצות פייסבוק כוללות שיתופים של מידע לא מבוסס, עצות רשלניות או חדשות כוזבות. לדוגמה, קבוצות בנושאי בריאות או הורות עשויות לכלול המלצות שאינן מבוססות מדעית, ויכולות לגרום לנזק אמיתי למי שבוחר לפעול על פיהן. הקלות שבה כל חבר יכול לשתף מידע אישי או דעה בקבוצה הופכת את האתגר במיון בין מידע מועיל ומדויק לבין מידע מטעה, למורכב במיוחד.

מעבר לכך, קבוצות פייסבוק עלולות לעודד תחושת השוואה חברתית שלילית. כשמשתתפים משתפים בעיקר את ההצלחות שלהם, את התמונות היפות ביותר או את הסיפורים המרשימים ביותר, זה עשוי לגרום לאחרים להרגיש שלא בנוח עם עצמם. התחושה שהם לא "טובים מספיק" או "מצליחים כמו אחרים" עלולה לערער את הביטחון העצמי ולפגוע בתחושת השייכות שהקבוצה אמורה לטפח מלכתחילה.

בנוסף, חשוב להתייחס גם לנושא הגבולות האישיים. בקבוצות פייסבוק רבות, במיוחד באלו שמערבות שיתופים אישיים, יש סיכון לחשיפה מוגזמת או חדירה לפרטיות. חברים מסוימים עשויים לשתף מידע אישי או רגיש שאינו מתאים לפלטפורמה, ואחרים עלולים לנצל זאת לרעה. במקרים מסוימים, הגבולות בין מה ששייך לפרטי ומה שראוי לפרסום הופכים מטושטשים, מה שעלול לגרום לאי-נוחות או לנזק רגשי.

מרשימה זו של חסרונות אפשר לראות בקלות שבעוד שקבוצות פייסבוק מציעות יתרונות רבים, הן גם חושפות אותנו לסיכונים ולבעיות שחשוב להיות מודעים אליהם. כדי להפיק את המירב מהחוויה בקבוצות, כדאי לגשת אליהן באופן מודע וביקורתי, לזכור שלא כל מה שמופיע שם נכון או מועיל, ולשמור תמיד על כבוד הדדי ועל גבולות אישיים ברורים.

לקריאה נוספת

איתן, ט' (2024). מנהלי קהילות פייסבוק כמנהיגים דיגיטלים: מחקר משולב. חיבור לשם קבלת התואר "דוקטור לפילוסופיה". אוניברסיטת בר-אילן.

איתן, ט' (2020). מודל התנהגות המנחה בקבוצות תמיכה וירטואליות: מקרה המבחן של מנהלי קהילות תמיכה בפייסבוק. עבודת גמר לתואר מוסמך למדעי המידע. אוניברסיטת בר-אילן.

גרניט, ע' ונתן, ל'. (2000). קהילות וירטואליות: מבנה חברתי חדש? מגמות, 2, 298-315.

כוכבי, ל' ובר אילן, י' (2015). פורומים באינטרנט של הורים לילדים עם צרכים מיוחדים. בתוך א' לב-און (עורך), קהילות מקוונות (עמ' 115-153). רסלינג.

לב, א' (2015). שנהיה בריאים בעזרת הרשת: השימוש בפורומים מקוונים בנושאי בריאות ורפואה. בתוך א' לב-און (עורך), קהילות מקוונות (עמ' 63-88). רסלינג.

לב-און, ע' ושטיינפלד, נ' (2015). מקומם של מנהלי קהילות מקצועיות מקוונות בפתיחת דיונים. בתוך א' לב-און (עורך), קהילות מקוונות (עמ' 173-188). רסלינג.

Eitan, T., & Gazit, T. (2021). Leader behaviors in Facebook support groups: An exploratory study. Current Psychology.

לקריאה נוספת

רוצים לתרום למדע? השתתפו במחקרי המעבדה לשלומות!

אנחנו עורכים מחקרים מגוונים הקשורים באסטרטגיה הומאניסטית, שלומות, שגשוג ופריחה. תוכלו למלא שאלונים, להתראיין באופן אישי, להשתתף בקבוצת מיקוד ועוד.