ישנה אמרה ישנה שאומרת ש"אתה זה מה שאתה אוכל," ואם תשאלו אותי, העיקרון הזה רלוונטי לכל דבר שאנחנו עושים בחיים שלנו. למשל, השימוש ברשתות החברתיות. בדומה לבחירות שאנו עושים בתזונה, גם האופן שבו אנו צורכים מידע משפיע על הבריאות שלנו, הפיזית, הרגשית והמנטלית. החיים הדיגיטליים, עם זרם התוכן הבלתי נגמר שלהם, דומים למזנון פתוח אינסופי: הכל זמין, מפתה, ולעיתים רחוקות מאוזן. בדיוק כפי שתזונה לא בריאה יכולה להוביל לבעיות, כך גם השימוש הלא מודע ברשתות חברתיות ובמדיה יכול להשפיע על איכות חיינו.
במאגר המאמרים באתר תמצאו סקירות שבהן בחנתי את הגורמים העיקריים המובילים להתמכרות לרשתות החברתיות, ואת הקונספט של "ניקוי דיגיטלי" או "דיגיטל דיטוקס".
הפעם, אני רוצה להציג זווית קצת אחרת: להתחיל להסתכל על הרשתות החברתיות והחיים הדיגיטליים בכלל כבוּפה גדול של אפשרויות, ובעיקר, להתמקד ביכולת שלנו לבחור האם אנחנו אוכלים אוכל בריא ומזין או מעמיסים את עצמנו בהמון קלוריות ריקות וג'אנק-פוד.
דיאטת מידע
אכילה מאוזנת דורשת מודעות ובחירה מושכלת, ואותו דבר נכון גם לצריכת מידע. כאשר אנו גוללים ללא הבחנה ברשתות החברתיות, אנחנו דומים לאדם שאוכל ללא מחשבה ממזון מהיר. אולי זה מספק רגעית, אך לא מספק ערך ארוך טווח. בדומה לדיאטה מלאה, עשירה ומגוונת, גם בעולם הדיגיטלי אנו צריכים לבחור "מזונות" איכותיים יותר: תוכן חינוכי, שיח מעורר השראה ומידע שתורם להתפתחות האישית שלנו. אין בעיה לחטוא מדי פעם בג'אנק או נשנוש טעים, אבל אסור שזה יהפוך להרגל ולא כדאי שזה ישתלט עלינו. גלילה סתמית בפיד באחת הרשתות, לדוגמה, היא כמו לשבת עם שק ענק ולא נגמר של פיצוחים מול המסך בערב. זה לא נורא אם נעשה את זה מדי פעם, אבל אם נעשה זאת בכל ערב וערב, עד מהרה נרגיש את ההשלכות.
בדיוק כמו שתזונה עתירת סוכר, שומנים רוויים וחומרים משמרים עלולה להזיק לגוף, ישנם "מזונות" דיגיטליים שמזיקים לנפש ולמחשבה. למשל, תוכן שלילי או רעיל, כמו שיח שנאה, תגובות פוגעניות או חדשות מזויפות, מזין אותנו באנרגיות שליליות ומערער את תחושת הביטחון שלנו. "קליקבייטים"- כותרות מפתות שמובילות לתוכן שטחי או מטעה – הם המקבילה הדיגיטלית לחטיפים חסרי ערך תזונתי.
רשתות חברתיות שמציגות גרסאות מסוננות ומעוותות של החיים, כמו פוסטים מושלמים על חופשות, קריירות וגופים "אידיאליים", הן כמו מזון מלאכותי: הן יפות מבחוץ אך ריקות מבפנים, ומשאירות אותנו בתחושת חוסר סיפוק. כדאי להכיר את "תסמונת החיים היפים", שמאוד נפוצה ומאוד מזיקה. נוסף על כך, חשיפה בלתי פוסקת לפרסומות ולמסרים צרכניים יכולה לדחוף אותנו לצריכה מוגזמת ולא נחוצה, בדומה לתפריט עשיר וגדוש מדי שמכביד על הגוף והנפש.
הבחירה במזון דיגיטלי בריא היא צעד חשוב למניעת ההשפעות המזיקות הללו.
"אכילה דיגיטלית רגשית"
אני לא חושב שצריך להסביר מה זו אכילה רגשית, כי מי מאיתנו, בני-האדם, לא סובל (וגם נהנה) ממנה מדי פעם. באכילה הרגשית אנחנו ניגשים למקרר (או למקפיא, או למזווה) לא בגלל רעב פיזי, אלא כתגובה לא מודעת לרגשות שלנו, שעמום, עצב, לחץ, תסכול. בעולם הדיגיטלי, התנהגות דומה מתרחשת כשאנחנו גולשים באובססיביות ברשתות החברתיות או צורכים מידע ללא הפסקה כדי להתמודד עם תחושות דומות. במקום להתמודד עם הרגשות הלא נעימים שלנו, אנחנו משתמשים בתוכן הדיגיטלי כ"מפלט רגשי". לדוגמה, כשאנו חשים חרדה, אנו עלולים להימשך לעדכונים בלתי נגמרים של חדשות, למרות שעדכונים שוטפים ומבאסים כאלו בדרך כלל רק מגבירים את המתח. כמו באכילה רגשית, הפתרון הוא לזהות את הדפוס הזה, להכיר בו ולבחור דרכים אחרות להתמודד עם הרגשות שלנו, כמו מנוחה, פעילות גופנית או שיחה עם חבר קרוב. אפשר לקרוא ספר טוב ולנסות לחוות את הג'ומו, ההנאה בהחמצה.
איך לבנות דיאטה דיגיטלית מאוזנת
כמו בכל דיאטה מוצלחת, גם בעולם הדיגיטלי הכל מתחיל במודעות ובתכנון. עלינו להחליט מראש איזה סוג של תוכן בריא ונחוץ עבורנו, ולצמצם את הצריכה של "קלוריות דיגיטליות ריקות". ראשית, ניתן לקבוע לעצמנו זמנים מוגדרים לצריכת מדיה, ממש כמו ארוחות מסודרות במהלך היום. לדוגמה, הקדשת זמן מוגבל לגלישה ברשתות חברתיות, והתמקדות בתוכן שמעשיר אותנו, כמו קריאת מאמרים מקצועיים, צפייה בהרצאות השראה או האזנה לפודקאסטים מעניינים.
בנוסף, חשוב "לקרוא את התוויות". בדומה למזון ארוז, גם בתוכן דיגיטלי יש לשים לב למקור המידע ולמטרותיו. תוכן שמגיע ממקורות אמינים ומעורר מחשבה הוא "מזון על" לעומת תוכן שיטחי או מטעה, שעלול להזיק.
בדיוק כפי שבתזונה מאוזנת מותר לנו ליהנות מעוגה מפנקת או חטיף אהוב, גם בדיאטה הדיגיטלית שלנו מגיע לנו קצת פינוק. זה יכול להיות זמן שמוקדש לתוכן קליל כמו סרטוני חתולים מצחיקים, צפייה בסדרת ריאליטי שאינה מעמיקה במיוחד, או שיטוט חסר תכלית ברשתות החברתיות. כל עוד זה קורה במידה ובמודעות, אין שום פסול בליהנות מתוכן "פחות מזין". הפינוקים הקטנים הללו מוסיפים שמחה ורוגע לשגרה הדיגיטלית, אך בדיוק כמו ממתקים, עליהם להוות את היוצא מן הכלל ולא את הכלל.
לסיכום
היופי בחיים הדיגיטליים הוא שהם ניתנים לעיצוב מחדש בכל רגע. כמו בתזונה, כל בחירה קטנה – אפילו שינוי קטן בהרגלי הצריכה הדיגיטלית שלנו – יכולה לחולל שינוי גדול. ברגע שמתחילים להיות מודעים להשפעה של המידע שאנחנו צורכים, מתעוררת תחושה של שליטה ועוצמה. יש ביכולתנו לבחור מחדש, לייצר איזון וליצור מרחב דיגיטלי שמעשיר את חיינו.
החיים הדיגיטליים לא חייבים להיות מקור לעומס או תסכול. הם יכולים להפוך לכלי שמחבר אותנו, מעשיר אותנו, ואפילו מספק רגעי הנאה טהורים. לפעמים, כל מה שצריך הוא עצירה קטנה, נשימה עמוקה, ובחירה מחודשת בדברים שאנחנו מכניסים אל תוך הנפש והגוף שלנו.