הטכנולוגיה כבר הפכה מזמן לחלק בלתי-נפרד מחיי היומיום שלנו. טלפונים חכמים, מחשבים ניידים ורשתות חברתיות מלווים אותנו לכל מקום שאליו נלך. הם שימושיים, נוחים, והופכים את החיים שלנו להרבה יותר קלים. הם גם מספקים לנו הרבה מאוד שעות של הנאה, בידור ואסקפיזם. אבל לצד זה, לטכנולוגיה יכולות להיות השפעות שליליות רבות, ורובנו לא עוצרים לחשוב על ההשפעה שיש לשימוש המוגזם במכשירים אלה על בריאותנו הנפשית והפיזית. בדרך כלל, אנחנו נעשים מודעים לנזקי הטכנולוגיה כשזה כבר מאוחר מדי, ואנחנו סובלים מההשלכות השליליות.
בשנים האחרונות המושג "דיגיטל דיטוקס" הולך וצובר תאוצה. למשל, מנתוני החיפוש בגוגל נראה שיותר ויותר אנשים מחפשים פתרונות להתנתקות מהטכנולוגיה, וחוקרים רבים בודקים את הנושא ממספר זוויות במטרה להבין האם ובאיזה אופן תהליך דיטוקס מהטכנולוגיה יכול לעזור לנו.

הכירו את הדיגיטל דיטוקס
דיטוקס הוא מונח שהושאל מעולם ההתמכרויות ודיגיטל דיטוקס הוא התהליך שבו אנו מנתקים את עצמנו באופן מכוון מהטכנולוגיה הדיגיטלית לפרק זמן מסוים. מטרת הדיטוקס היא לאפשר לנו להתחבר מחדש לעולם הפיזי, לשפר את היחסים הבינאישיים שלנו ולהפחית את הלחץ והחרדה הנובעים משימוש יתר במכשירים אלקטרוניים. זה גם נותן לגוף הזדמנות להתאושש ולהחלים, משום ששימוש במכשירים מעמיס עלינו פיזית, על הראייה, השינה, ואפילו על השרירים.
למעשה, אחת ההשפעות הכמעט מיידיות של דיגיטל דיטוקס היא שיפור איכות השינה. האור הכחול הנפלט ממסכי המכשירים האלקטרוניים מפריע לייצור המלטונין, הורמון האחראי על מחזור השינה שלנו1. נקודה מעניינת היא שעוצמת הקרינה המשפיעה על הקצב הביולוגי שלנו גבוהה משמעותית במסכים של הרשתות החברתיות, יותר מאשר באפליקציות אחרות. ייתכן וזו אחת הסיבות לכך שכל כך קשה לנו להתנתק מהרשתות, גם באמצע הלילה. כך שהתנתקות מהמסכים לפני השינה יכולה לסייע בשיפור איכות השינה ולהגביר את הערנות במהלך היום, בפרט כשמדובר בתוכנות מסרים מיידיים ואפליקציות הרשתות החברתיות.
הדיטוקס הדיגיטלי מאפשר לנו גם להתמקד בפעילויות חשובות אחרות. במקום לבזבז שעות ברשתות חברתיות, נוכל להקדיש זמן לתחביבים, ללימודים או לבילוי עם משפחה וחברים. אפשר ומותר גם להשתעמם לפעמים, משום שמתוך שעמום יכולות לנבוע מחשבות חדשות, פעולות חדשות ומוטיבציות חדשות. זה יכול להוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים ובתחושת הסיפוק האישי.
דיטוקס מלא ("Cold Turkey") או חלקי?
אחת השאלות החשובות לגבי דיטוקס דיגיטלי היא האם כדאי "ללכת על הכל" ולהתנתק לגמרי מהטכנולוגיה לפרק זמן ממושך (לפחות 24 שעות), מה שנקרא "Cold Turkey" בעולם ההתמכרויות, או שמא עדיף לעשות ניתוקים קטנים יותר, לצמצם את השימוש בטכנולוגיה ולא להתנתק ממנה לגמרי.
התשובה כנראה תלויה באישיות שלכם, בסגנון החיים שלכם ובצרכים האישיים שלכם. יש אנשים שיכולים לעשות דיטוקס דיגיטלי מלא ולשים את הטלפון בצד, למשל, לפרק זמן ממושך. הפסקות ארוכות מאפשרות לגוף ולנפש להתאושש, ובעצם "מכריחות" את עצמנו לעשות גם שינויים התנהגותיים כי הרבה מאוד הרגלים (חלקם גרועים ומזיקים) לא יכולים להתממש כרגיל. אפשר לנצל את הזמן ולהשקיע בעצמנו, להירשם לריטריט של יומיים, לנסוע למוזיאון (עם טלפון כבוי, בתיק, למקרי חירום בלבד), לבלות עם חברים בלי לעדכן את העולם שאנחנו עכשיו בקפה.
לעומת זאת, יש אנשים שאופי החיים שלהם לא מאפשר להם להתנתק לגמרי מהטכנולוגיה, או שהם פשוט מכורים ברמה כל כך גבוהה, שהם פשוט לא מסוגלים להתנתק. החרדה, המתח, תחושת ההחמצה הופכות את התהליך למורכב מאוד נפשית, ממש כמו גמילה מעישון או דיאטה קשוחה. במצבים כאלו, נוכל לשקול דיטוקס חלקי. קודם כל, לצמצם את שעות המסכים בשעות הערב. כאשר השמש מתחילה לשקוע, זה הזמן שלכם לצמצם מגע עם הטלפון, המחשב הנייד, ואולי אפילו הטלוויזיה. מצאו ספר מעניין לקרוא, פאזל להרכיב, משחק חשיבה מעניין ומאתגר, דברו עם המשפחה והאנשים סביבכם, הזמינו חברים לארוחת ערב קלילה ורגועה. תנו לגוף ולנפש שלכם זמן להתאושש מהמסכים, לפחות שעתיים לפני שאתם הולכים לישון.
לרוב האנשים קל יותר להתחיל בצעדים קטנים, שאותם אפשר להגדיל בהדרגה. למשל, קביעת שעות ספציפיות ביום ללא שימוש במכשירים אלקטרוניים, או הגבלת הזמן שאנו מבלים ברשתות החברתיות ובאתרי החדשות. ישנן אפליקציות רבות (למחשב וגם לטלפון) שיכולות לעזור לנו להגדיר פרקי זמן שבהן הרשתות לא יהיו זמינות, או "מונה" שבודק כמה שעות אנחנו מחוברים ונותן התראה כאשר עברנו את הזמן שקבענו לעצמנו. דרך טובה נוספת תהיה לבדוק את נתוני השימוש בטלפון שלכם (ולא להתעלם מהדוחות שהוא נותן לנו בכל שבוע ואפילו בסוף יום, אלא ממש להתעמק בתוצאות ולהבין על מה השקענו את הזמן היקר שלנו). אפילו צעדים קטנים אלה יכולים להוביל לשינוי משמעותי בהרגלים שלנו ובאיכות חיינו.
סיכום
לסיכום, דיגיטל דיטוקס הוא כלי חשוב בעידן הטכנולוגי שלנו. הוא מאפשר לנו לקחת צעד אחורה, להעריך מחדש את השימוש שלנו בטכנולוגיה ולמצוא איזון בריא יותר בין גורמים שונים בחיינו. על ידי הפחתת התלות שלנו במכשירים אלקטרוניים, אנחנו יכולים לשפר את בריאותנו הנפשית והפיזית, לחזק את הקשרים החברתיים שלנו ולהגביר את הפרודוקטיביות שלנו. זכרו שהטכנולוגיה נועדה לשרת אותנו, לא להשתלט על חיינו. באמצעות דיגיטל דיטוקס, אנו יכולים להחזיר לעצמנו את השליטה ולחיות חיים מאוזנים ומספקים יותר.
לקריאה נוספת
Oh JH, Yoo H, Park HK, et al. Analysis of circadian properties and healthy levels of blue light from smartphones at night. Sci Rep 2015;5(1):11325; doi: 10.1038/srep11325.
Syvertsen, T. (2020). Digital detox: The politics of disconnecting. emerald publishing limited.
Wilcockson, T. D., Osborne, A. M., & Ellis, D. A. (2019). Digital detox: The effect of smartphone abstinence on mood, anxiety, and craving. Addictive behaviors, 99, 106013.